Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvody páchané na seniorech

Jak předejít podvodu 

Senioři jsou často oběťmi kriminálních činů. Pro pachatele jsou jednou z nejčastější cílovou skupinou. Využívají jejich důvěřivosti a osamocení, kdy jsou vděčni i za to, že se s nimi dá někdo do řeči. Narůstající trestná činnost, páchaná právě na této skupině, se neděje jen na ulicích, ale i v místech, kde by se měli cítit nejbezpečněji, tedy doma. Tyto případy končí většinou finanční újmou, ale mnohdy i fyzickým násilím. Poradíme vám, jak se účinně bránit, správně reagovat při návštěvě osob vydávajících se na např. za elektrikáře, plynaře, podomní prodejce, brusiče nožů či pracovníka jiných různých služeb, jejímž účelem je se na úkor seniorů obohatit. Rádi bychom tak přispěli k jejich ochraně osobního bezpečí a majetku. Z tohoto důvodu pořádáme pro seniory různé přednášky, jejíchž cílem je zvýšit ostražitost a bezpečnost seniorů.

Podvodníci využívají různé záminky, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadů způsobů, jak vás okrást. Například, že vám nesou přeplatek za elektriku či plyn, ale u sebe mají jen bankovku velké nominální hodnoty, a tak potřebují rozměnit. Ochotně jim bankovku rozměníte, ale po jejich odchodu zjistíte, že jste o své úspory přišli. Údajní pracovníci totiž touto fintou potřebovali jen zjistit, kde uschováváte peníze. Další finta je půjčka. Podvodníci si vytipují oběť v telefonním seznamu podle křestního jména typického pro staršího člověka a zavolají na něj. Představí se jako jejich příbuzní, vnuk, syn apod. a poprosí o půjčku na třeba nákup auta. Když důchodce kývne, řekne, že pošle kamaráda, protože nemá čas a nemůže si přijít sám. Podvodníci mají připravené různé finty a neustále vymýšlejí nové. Proto zvoní-li opravář, pracovník úřadu, broušení nožů či jiných služeb (odečet plynu, vrácení přeplatku za elektriku) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo zavolejte na úřad či instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že nabízenou pomoc nechcete. Na závěr vám poskytnu pár rad, které vás před těmito podvodníky ochrání.

Nikdy neotvírejte hned dveře, nevíte-li, kdo za nimi je. Velkým pomocníkem je panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Rovněž je dobré si na dveře instalovat bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher nebo výhodné koupě, odmítejte. Ve většině případů jde totiž o podvod. Důležitá telefonní čísla (policie, hasiči, lékař), mějte viditelně, nejlépe hned vedle telefonu, abyste mohli zavolat rychle pomoc. Nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho cizího si do svého bytu nevpouštějte.

nprap. Ivana Telekešová
3. května 2012

vytisknout  e-mailem