Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody na internetu

Strakonice – Prodáváte nebo kupujete zboží přes internet? Buďte opatrní. 

Internetová kriminalita roste. Podvodníci na internetu stále zkouší své štěstí a jak je vidno, daří se jim. Vždy se najdou jedinci, kteří i přes veškerá varování podvodníkovi naletí.  

O své nepříjemné zkušenosti by mohlo vypovídat hned několik okradených. Mezi poškozenými jsou nejen prodejci na inzertních portálech, ale také kupující.  

Pachatel, který začátkem roku prodával na známém inzertním internetovém portálu různé zboží, podvedl celkem dvanáct lidí. Prodejci mu uvěřili a předem za inzerované věci zaplatili, ať už zálohu nebo plnou požadovanou částku. Celkem si tak pachatel přišel na více než 21 000 korun. Pod smyšlenými jmény inzeroval například herní konzole, gola sady, víceúčelové kleště, reproduktor, stavebnice Lega, elektronickou tužku, nůž. Jeho důvěryhodné chování zřejmě zájemce natolik přesvědčilo, že mu poslali na účet peníze předem. To ale netušili, že tím celá komunikace skončí a zboží, za které zaplatili, nikdy neuvidí.  

Na pozoru by se měli mít ale i ti, co na inzertních portálech prodávají. Pachatel je osloví se zájmem o koupi inzerovaného zboží a nabídne platbu převodem a účet včetně zajištění kurýrní služby pro přepravu zboží. Následně prodávajícímu zašle falešný odkaz společnosti (kurýrní služby, banky..) s dalšími pokyny včetně potvrzení přijetí platby. Ve chvíli, kdy dojde k vyplnění číselných kódů, případně údajů platební karty, má pachatel vyhráno. Z účtu svých obětí pak obratem odčerpá finanční hotovost.

Dalším trikem podvodníků, při kterém okrádají lidi přes SMS, je zaslání zprávy, že váš účet je v ohrožení, a že máte okamžitě své peníze poslat jinam. Pozor na podobná znění SMS. I toto je podvod.

Neotvírejte bez uvážení odkazy v SMS, může vás to stát spoustu peněz.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

13. května 2022

vytisknout  e-mailem