Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvody na internetu

Kriminalisté z pražské Palmovky zadrželi dva cizince, kteří se dopouštěli podvodů. 

Kriminalisté druhého oddělení Prahy III ve spolupráci s krajskými detektivy zabývajícími se touto problematikou, zadrželi v uplynulých dnech dva cizince, kteří se v rámci organizované skupiny, jež sofistikovaně koordinuje činnost svých členů a působí po celé Evropě, dopustili řady podvodů. Oba muži v kooperaci se spolupachateli, kteří se nacházejí mimo ČR, od poškozených osob vylákali pod různými záminkami údaje k jejich bankovním účtům. Na jejich základě vytvářeli virtuální platební karty a z účtů poškozených vybírali finanční částky od tisícikorunových položek až po statisíce. Tyto finanční prostředky ihned vkládali na své účty, případně ukládali do bitcoinmatů na území hl. m. Prahy. Kriminalisté dosud zadokumentovali celkem čtyřicet tři případů se škodou v řádech milionů korun, a to včetně pokusů o takové výběry. K vylákání platebních údajů, informacím z platebních karet a internetovému bankovnictví poškozených se spolupachatelé obou obviněných dostávali pod legendou fiktivních inzerátů o prodeji či koupi zboží na internetových portálech a hodnověrně vytvořených platebních bran „finančních institucí“. Poškození jim údaje poskytli v dobré víře a bez ověření si pravosti takových zpráv.

Podezřelí do České republiky podle zajištěných kamerových záznamů přijeli pouze s igelitovou taškou v ruce a po několika dnech páchání trestné činnosti již bydleli v hotelu s cenou za noc ve výši čtyři tisíce korun. Při provedené domovní prohlídce po jejich zadržení policisté nalezli desítky mobilní telefonů, velkou finanční hotovost v různých měnách i luxusní oblečení, které si muži za svůj podíl stačili nakoupit. Policejní komisař již oba muže obvinil ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředků. Oba cizinci jsou stíhaní vazebně a hrozí jim až osmiletý pobyt za mřížemi. Je však předpoklad o další rozšíření obvinění a možnost zvýšení trestní sazby až na deset let odnětí svobody nepodmíněně.

O problematice vishingu a spoofingu již několikrát informovalo Policejní prezidium ČR a více informací jak to celé funguje a na co si dávat největší pozor se dočtete v tiskové zprávě: https://www.policie.cz/clanek/vishing-a-spoofing.aspx.

Vzhledem k vysokému nárůstu takových podvodů policie opět varuje před jakýmkoliv poskytováním údajů k platebním kartám či internetovému bankovnictví, a to i takovým institucím, které se zobrazují jako oficiální stránky. Nikdy v těchto případech nezadávejte při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy pin kód, který slouží jako finální klíč k výběru!

POZOR také na „nový“ typ PODVODŮ. Jsou často založeny na principu telefonních hovorů, kdy se volající představí jako pracovník banky, který zjistil napadení účtu volaného. Fiktivní bankovní úředník vystraší různými tvrzeními osobu, které volá, a přiměje jí peníze z účtu převést na bankovní účet, který označí jako bezpečný. Tvrdí přitom, že se jedná pouze o dočasné bezpečnostní opatření. Věrohodnost pokynů fiktivního bankovního úředníka umocňuje často další telefonát, tentokrát osoby vydávající se za policistu. Ten potvrzuje volanému tvrzení uvedená v prvním telefonátu a nezbytnost převedení peněz na bezpečnější účet. Více zde: https://www.policie.cz/clanek/vishing-a-spoofing.aspx

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 17.6.2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem