Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvody na 1. místě

HRADECKO - Dvě ženy přišly dohromady o statisíce korun. 

V Královéhradeckém kraji přijímáme každý den minimálně jedno oznámení o podvodu, který je spáchaný přes internet. Způsobené škody počítáme v desítkách milionech korun. kdy poškození občané s největší pravděpodobností své úspory již neuvidí, protože peníze končí na zahraničních účtech nebo v kryptoměnách. Lidé přicházejí nejen o své úspory ale i o peníze nevědomky vypůjčené. Jelikož zákazníci bank ve většině případů o peníze přichází vlastním přičiněním, nemohou očekávat žádné odškodnění!

V sobotu 2.10. jsme v Hradci Králové během 4 hodin přijali dvě oznámení od žen (věk 22 a 39 let), které se staly obětí internetových podvodů. Obě nabízely na internetovém bazarovém portálu k prodeji oblečení za pár desítek korun. Během chvíle od zájemkyň obdržely odkaz, přes který se jedna přihlásila do svého internetového bankovnictví a druhá v něm vyplnila údaje z platební karty. Starší z žen přišla o více než 800 tisíc, z nichž cca 99% pocházelo z nově sjednaného úvěru a mladší o necelých 90 tisíc korun.
V těchto dvou případech hrozí pachateli trest odnětí svobody od 3 do 8 let. Pokud by se jednalo o člena organizované skupiny působící ve více státech nebo by škoda přesáhla 10 miliónů korun, hrozilo by pachateli až 12letý trest odnětí svobody.

O den starší případ z Náchodska.

Další způsoby internetových podvodů.

por. Iva Kormošová
3.10.2022, 11.00

vytisknout  e-mailem