Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodů při prodeji na bazarových internetových portálech přibývá

KUTNOHORSKO - Dva poškození jsou z Kutnohorska. 

O tom, že se kriminalita čím dál více přesouvá do prostředí kyberprostoru se bohužel přesvědčujeme každým dnem. Podvodníci a jejich techniky a triky jsou stále sofistikovanější a mnohdy dokáží "napálit" i člověka, který je jinak velmi opatrný.

V posledních měsících evidujeme velmi podobné případy podvodů na bazarových internetových portálech. V polovině listopadu prodával 45letý muž z Kutnohorska na bazarovém portálu svou starší obuv. Zanedlouho, po vyvěšení inzerátu, se mu ozval zájemce, který chtěl obuv zakoupit. Neznámý pachatel 45letému muži poslal odkaz, kde měl vyplnit své číslo účtu, kam mu dle slov pachatele, bude následně finanční částka odeslána. Muž ale vyplnil nejen číslo účtu, ale i přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a pachatel tak získal "volný vstup" k  jeho účtu. Z něj mu odčerpal 400 tisíc Kč a následně si zažádal i o půjčku ve výši 600 tisíc Kč, kterou si po vyplacení rozeslal na různé účty. 

Ve druhém případě byla podvedena 34letá žena také z Kutnohorska. I ona na bazarovém portálu chtěla prodat již nepotřebné zboží, v tomto případě dětské oblečení. I jí se zanedlouho ozval zájemce, který poškozené zaslal falešný odkaz vypadající jako odkaz skutečné přepravní společnosti. Poškozená žena zde také vyplnila údaje ke své platební kartě a údaje do internetového bankovnictví. Z jejího účtu neznámý pachatel odčerpal 41 tisíc Kč.

Nenechte se okrást a napálit a přečtěte si důležité odkazy:
https://www.policie.cz/clanek/podvod-pres-inzerat-431640.aspx
https://www.policie.cz/clanek/nepindej.aspx
https://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22670271&docType=ART
https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-tvoje-cesta-onlinem.aspx
https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-falesne-vyhodne-investice.aspx
https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-smishing.aspx

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
28. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem