Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvodnými telefonáty vylákal během několika hodin 600 000 korun

ZLÍNSKO: Nabízel obnovení licence softwaru. 

Během jednoho dne se nechal padesátiletý muž obelstít vychytralým jednáním podvodníka a tím přišel on a instituce působící na Zlínsku o minimálně 600 tisíc korun. Tímto případem se nyní zabývají zlínští kriminalisté. Kriminalita páchaná prostřednictvím internetu a sociálních sítí v poslední době rychle vzrůstá, buďte proto obezřetní a chraňte si své peníze!

Celá nešťastná událost se seběhla během několika hodin. Volající, který vystupoval pod exoticky znějícím jménem a příjmením, hovořil anglicky a nabízel obnovení licence antivirových programů, dalších operací spojených s instalací programů prostřednictvím vzdáleného přístupu. Pro realizaci nabízených služeb si dosud neznámý pachatel vyžádal zaslání citlivých údajů vztahujících se k platebním kartám, bankovním účtům a kopii občanského průkazu muže. Volající dále slíbil, že ve všech bankovních účtech prověří podezřelé platební transakce – útoky hackerů. 

Pro zrušení údajně podvodných transakcí požadoval potvrzení několika ověřovacích kódů zaslaných na mobilní telefon. Všechny požadované údaje včetně potvrzení vygenerovaných bezpečnostních kódů pro avizované zrušení nežádoucích plateb podvedený neznámému volajícímu zaslal.

Podle slov nešťastného muže, který celou věc po konzultaci s ekonomickou pracovnicí společnosti oznámil na policii, působil neznámý člověk důvěryhodně, vyjadřoval se velmi odborně a nabízel okamžitou pomoc s údajným napadením bankovních účtů hackery. K tomuto účelu si měl muž stáhnout aplikaci „AnyDesk“ nebo “TeamViewer“. Tyto aplikace jsou určeny ke vzdálenému přístupu do počítače a za běžných okolností jsou velmi prospěšné. Prostřednictvím aplikace TeamViewer potom podvedený skutečně umožnil  volajícímu přístup do svého počítače, sdělil mu přístupové heslo do aplikace a nechal naprosto cizího muže, aby pracoval s jeho daty.

Za trestný čin podvod nyní hrozí podvodníkovi v případě jeho vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až pět let.

12. dubna 2022, por. Bc. Monika Kozumplíková

! Pokud po vás bude chtít cizí člověk vzdálený přístup do vašeho počítače prostřednictvím aplikací AnyDesk nebo TeamViewer, vždy zpozorněte!!! Pokud nechcete přijít o svá data nebo o peníze, neumožňujte cizím lidem přístup do svého počítače!

vytisknout  e-mailem