Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodný prodej telefonů

KLADENSKO - V krabičce se místo telefonu nacházelo závaží. 

Policisté z obvodního oddělení Kladno město prošetřují případ trestného činu podvodu, který byl oznámen dne 5. června 2015 a dále byli v obdobném případě prošetřovány dvě podezřelé osoby.
 
Dne 28. května 2015 pracovník prodejny v Kladně odkoupil od neznámého muže dva kusy originálních balení mobilního telefonu včetně krabice značky iPhone. Za tyto dva telefony zaplatil částku ve výši 32 000,-Kč.
 
Dne 4. června 2015 v době, kdy chtěli v prodejně jeden z těchto odkoupených mobilních telefonů v prodejně prodat zákazníkovi, tak po otevření krabičky bylo zjištěno, že se zde nenachází mobilní telefon, ale pouze závaží z bílého kovu zabalené v igelitovém obalu a v druhé krabičce telefon byl. Vzniklá škoda je 16 000,-Kč.    
 
Právě v době dne 5. června 2015, kdy poškozený pracovník prodejny na policejní služebně oznamoval podvodné jednání, přišla k jeho kolegovi do stejné prodejny žena, která přinesla obdobné krabičky od mobilního telefonu značky iPhonu a nabídla mu je k odkupu za stejnou finanční částku 16 000,-Kč za jeden kus. Jako doprovodná osoba s ženou vstoupil do prodejny muž.
 
Jelikož byl prodavač již z minulého případu odkoupených stejných krabiček s údajnými telefony poučen, ihned toto zboží nepřevzal a informoval o dané věci svého kolegu právě podávajícího oznámení na policejní služebně.
 
Na danou situaci policisté obvodního oddělení Kladno pohotově a profesionálně zareagovali a ihned se dostavili do prodejny, kam se po krátké době vrátila zpět i podezřelá dvojice nabízející mobilní telefonní aparáty zabalené v originálních krabičkách. Vzhledem k předcházejícímu případu a podezřelým obalům byly na místě za dohledu policistů tyto nabízené krabičky s údajnými telefonáty rozbaleny a bylo zjištěno, že se zde ani v jedné krabičce nenachází mobilní telefony, ale pouze kovové destičky.
 
Policejním šetřením bylo zjištěno, že podezřelou je dvaceti čtyřletá žena z Prahy a šedesáti čtyřletý muž z Ústí nad Orlicí. Po provedení prvotních procesů na policejní služebně byl podezřelý muž propuštěn na svobodu a podezřelá žena byla umístěna do policejní cely. Na základě veškerých poznatků bylo v odpoledních hodinách dvaceti čtyřleté ženě sděleno podezření z trestného činu podvod a poté byla propuštěna na svobodu.
 
Policie upozorňuje prodejce, ale i občany, aby byli při nákupu mobilních telefonátů obezřetní, neboť podvodníci jsou při svém nezákonném podnikání velmi vynalézaví. Originální krabičky zabalené v neoriginální fólii mají nepatrná rozlišení od pravého originálního balení a na první pohled jsou k nerozeznání. I váha těchto krabiček, kde se místo mobilního telefonu nachází závaží nebo kovové destičky na váhu odpovídá.
 
nprap. Jana Šteinerová     
tisková mluvčí
 P ČR Kladno
10. června 2015

vytisknout  e-mailem