Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníkům tak snadno někteří senioři už nenaletí

HRADECKO - Od policistů si proto zaslouží pochvalu! 

Na tísňovou linku policie se včera obrátil muž, který  uvedl, že má podezření na podvodné jednání v souvislosti s trestnou činností páchanou na seniorech. Policisté muže vyslechli a  zjistili, že má obavy o svou 81letou babičku. Ta vnukovi sdělila, že jí před chvílí telefonem kontaktoval neznámý muž, který jí prý přijde dnes ve 13 hodin vrátit domů „velký přeplatek“ za elektřinu.  Seniorka si však uvědomila, že vyúčtování má až v červnu. Navíc se jí celá záležitost zdála velmi podezřelá. Z obavy, aby se nejednalo o podvodníka, zareagovala  správně a  pohotově zavolala vnukovi, který neváhal a kontaktoval policisty.  Muži zákona přímo na místě později zjistili, že se v tomto případě jednalo o skutečné specialisty na energie a že k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo.

I když se naštěstí tentokrát nic nestalo, policisté takovou reakci občanů však velmi oceňují!!  Stejně tak se na policii včera obrátil i senior, který vyjádřil svou obavu před tzv. „šmejdy“. Ti mu měli zase v těchto dnech prý nabízet nějaké deky a vnucovat se k němu domů na návštěvu. I tuto informaci muži zákona nepodcenili a získané informace aktuálně vyhodnocují společně se zdejšími kriminalisty. Díky takovéto obezřetnosti a prevenci můžete sami předejít tomu, že se stanete snadným terčem  podvodníků.

Každý případ však nekončí tak „šťastně“, jako tyto. Policisté se nezřídka totiž setkávají s podvodníky, kterým se podaří seniory zmanipulovat natolik, že je připraví o  nemalé peníze, kterými jsou mnohdy  celoživotní úspory. Poslední podobný případ, který vyšetřují zdejší kriminalisté, se stal začátkem listopadu v Hradci Králové. Čtyřiaosmdesátiletý senior pustil do svého obydlí neznámého muže, který uvedl, že provádí kontrolu smluv na elektřinu. Senior mu důvěřoval i přesto, že muž se nijak nepředstavil, ani se neprokázal žádnou vizitkou nebo průkazem, který by se dal například telefonicky ihned u dané společnosti ověřit. Od poškozeného si nechal předložit smlouvu a sdělil mu, že řádně neplní její podmínky, proto bude muset zaplatit pokutu ve výši 13.700 korun. Senior s pokutou souhlasil, chtěl ji však zaplatit následující den, kdy očekával vyplacení důchodu. To se ale neznámému muži vůbec nelíbilo a začal opakovaně naléhat, že pokud nezaplatí hned, zítra to bude již 19 tisíc a pozítří dokonce přijde exekutor! Senior nakonec  prý podlehl a neznámému muži na základě těchto informací předal finanční hotovost v celkové výši 14 tisíc korun.  Ten i s penězi poté dům seniora opustil. Telefonickým dotazem do energetické společnosti  později dcera poškozeného zjistila, že uvedená pokuta nepřichází v úvahu, neboť je tato smlouva dokonce neplatná. Po neznámém podvodníkovi teď pátrá policie. Za podvod mu hrozí až 2letý pobyt za mřížemi.
mjr. Mgr. Lenka Brurýšková
20. 11. 2015, 13:45

vytisknout  e-mailem