Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvodníkům se daří

PROSTĚJOVSKO - Tři oznámení během jednoho týdne jsme přijali od poškozených, kterým neznámí pachatelé vybílili jejich účty a připravili je o statisíce. 

První obětí se stal starší muž, které byl v polovině listopadu kontaktován neznámou osobou s možností zhodnocení financí investováním do kryptoměn. Do mobilu si nainstaloval aplikaci pro vzdálený přístup a nakoupil virtuální měnu za 150 € ve prospěch zahraničního účtu. S odborníkem v zádech nakoupil další bitcoiny za necelých 35 000 € prostřednictvím bitcoinmatu umístěného v olomoucké obchodní galerii a vložil je na adresy, které mu byly zaslány prostřednictvím aplikace ve formě QR kódů. Další dvě platby ve výši 8 400 € převedl poškozený na cizí zahraniční účet. Po pár dnech mu došlo, že se stal obětí podvodníka, který ho připravil o více než milion korun.

Další obětí se stal také muž z Prostějova, který prodával použitou obuv. Na inzerát se ozvala žena a dožadovala se dodání zboží prostřednictvím služby Zásilkovna. Prodejce souhlasil, přihlásil se na zaslaný odkaz a očekával potvrzovací kód, který nepřišel. Vyplnil tedy všechny údaje k platební kartě a kupující mu bylo sděleno, že peníze jsou na cestě. Ještě ten samý den ho kontaktovala pracovnice banky, u které má zřízený účet a informovala ho o několika podezřelých transakcích na jeho účtu. Po jeho kontrole zjistil, že mu bylo odčerpáno a zasláno na cizí účet 200 000 Kč a také byl bez jeho vědomí sjednán spotřebitelský účet. Celková škoda mu vznikla ve výši 226 065 Kč.

A do třetice se obětí stal také muž, který se na policii obrátil včera (7. prosince 2022) odpoledne. Poškozený byl kontaktován neznámou osobou s tím, že má na serveru www.binance.com uloženou částku 130 000 Kč a peníze si musí převést na svůj účet. Poškozený ze svého mobilu potvrdil celkem tři platby ve výši 123 450 Kč v domnění, že je převádí na svůj účet. O peníze však bohužel přišel.

por. Mgr. Miluše Zajícová
8. prosince 2022

vytisknout  e-mailem