Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvodníkům, kteří se zaměřují na seniory, je nutné se bránit

KRAJ VYSOČINA: Letos došlo již k patnácti případům, kdy se obětí trestného činu stal senior 

V letošním roce došlo v Kraji Vysočina k patnácti případům, kdy se obětí trestného činu stal senior. Poškozeným při nich vznikla škoda přes 300 tisíc korun. Nejčastěji se pachatelé zaměřují na krádeže peněz v bydlištích poškozených, v mnoha případech se jim podaří odcizit celoživotní úspory seniorů. Mezi případy jsou i dva činy, při kterých byly seniorky okradeny přímo na ulici. K jednomu došlo v Telči a k druhému v Havlíčkově Brodě, oba se policistům podařilo objasnit.

„Pachatelé, kteří se při páchání trestné činnosti zaměřují na seniory, jsou jednotlivci ale i dobře organizované skupiny. Při krádežích využívají momentu překvapení a své mnohdy až neuvěřitelné drzosti. Pachatelé nejčastěji osloví seniory s již připravenou smyšlenou legendou,“ vysvětlil plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Pachatelé se vydávají za pracovníky různých organizací, úřadů či služeb, nabízejí cenově výhodné zboží nebo výkup různých produktů, zneužívají přirozeného lidského soucitu a ochoty pomoci ostatním v nesnázích. Lest pomocí níž se snaží do bytu dostat, mění podle aktuální situace. Pachatelé jsou velmi vynalézaví a přesvědčiví. Mají většinou příjemné vystupování, jsou velmi komunikativní a vhodně oblečení. Velmi rychle také dokážou využít situace, kdy poškození nemají uzamčené dveře. Do domu jsou schopni vniknout a prohledávat místnosti i v situaci, kdy je senior doma.
 
Rady pro seniory jak se nestát obětí podvodníka
  • Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici.
  • Není vhodné mít uschovanou větší finanční hotovost ve svém domě.
  • Pokud je telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko.
  • V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor.
  • Není vhodné zvát do svých domovů osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo výhodné nákupy nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci. Pozor je nutné si dát u nabízených služeb jako například broušení nožů a u osob, které nabízejí výkup železa, peří, domácích zvířat.
  • Rizikem je pro seniory uzavírání jakýchkoli smluv, pokud na ně obchodní jednatel spěchá a neumožní jim důkladně se seznámit s podmínkami dané smlouvy.
  • Při pohybu seniorů po ulicích je zejména ve večerních hodinách vhodné se vyhýbat opuštěným, špatně osvětleným místům.
  • Pokud v blízkosti svého bydliště spatříte pohyb podezřelých osob, oznamte tuto skutečnost na linku 158. Pokud se stanete obětí zloděje, okamžitě si zapište popis osoby a typ vozidla, jeho registrační značku a barvu. Při pátrání po pachateli jsou takovéto indicie velice důležité.
 
Některé z případů, ke kterým na Vysočině v letošním roce došlo
 
HAVLÍČKOBRODSKO
 
Účinná lest: „Kamarád je v nemocnici, máme jen dolary."
V druhé polovině ledna se stal obětí podvodu jednaosmdesátiletý senior v Havlíčkově Brodě. Před polednem ho oslovili na ulici muž se ženou s tím, že mají kamaráda na operačním sále v nemocnici, který nemá sjednané zdravotní pojištění. Řekli, že mají pouze dolary a potřebují půjčit české peníze. Muž s nimi nasedl do vozidla a odjel do svého bydliště, kde jim předal patnáct tisíc korun. Podvodníci mu dali výměnou černou ledvinku, ve které měly být dolary. Po jejich odchodu senior zjistil, že jsou v ledvince jen dva balíčky papírových kapesníků.
 
Při loupežném přepadení byla seniorka zraněna
Na konci ledna přepadl v dopoledních hodinách sedmdesátiletou ženu pachatel na ulici Plovárenská v Havlíčkově Brodě. Muž se snažil seniorce vytrhnout z ruky kabelku, o kterou se chvilku přetahovali. Poté pachatel ženu strhl na zem a s kabelkou utekl. Žena se při pádu zranila a musela být ošetřena v nemocnici. Pachatele se policistům podařilo během krátké doby dopadnout. Jednalo se o dvaadvacetiletého muže, který byl navíc opilý. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili hodnotu 2,25 promile alkoholu. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mladého muže, který byl obviněn ze spáchání zločinu loupež.
 
 
JIHLAVSKO
 
Seniorka svoji kabelku ubránila
V druhé polovině ledna večer přepadl pachatel na ulici Masarykova v Telči seniorku. Když byl těsně za ženou, chytil její kabelku a trhnutím se ji snažil poškozené vytrhnout. Žena ale kabelku nepustila a začala volat o pomoc. Pachatel jednání zanechal a utekl. Muže se policistům podařilo vypátrat a policejní inspektor již sdělil sedmadvacetiletému muži z Telče podezření ze spáchání trestného činu.
 
 
PELHŘIMOVSKO
 
Broušení nožů se prodražilo
Na začátku ledna dopoledne pozvala seniorka do pokoje v domě seniorů v Pacově dva muže a ženu za účelem nabroušení nožů. Za vykonanou práci šestaosmdesátiletá žena zaplatila, navíc jí ale pachatelé v pokoji odcizili finanční hotovost dvanáct tisíc korun.
 
Seniorka nechala dveře odemčené, pachatel se do bytu dostal lehce
V polovině února došlo ke krádeži v bytě  v domě pro seniory v obci Černovice. Během dopoledne odešla sedmasedmdesátiletá seniorka navštívit sousedku a dveře nechala odemčené. Této situace využil pachatel, který v bytě odcizil pětačtyřicet tisíc korun.
 
Nestačí klíč od dveří ukrýt pod misku
Nepříjemné překvapení zažila na začátku března v obci na Černovicku šestasedmdesátiletá seniorka. Odpoledne z domu odešla a dveře zamkla, ovšem klíč ponechala pod miskou na parapetu u okna. Když se vrátila, vzala si klíč, odemkla a vešla do domu. V jedné z místností byly dvě neznámé osoby, které seniorce řekly, že chtějí koupit slepice a železný šrot. Seniorka sice osoby rychle vyhnala z domu, stačily jí ale odcizit dvaasedmdesát tisíc korun.
 
Seniora okradla falešná zdravotnice
Na začátku dubna dopoledne oslovila pachatelka na ulici v Kamenici nad Lipou seniora. Představila se jako zdravotnice pečující o seniory, nabídla muži masáž a finanční příspěvek na léky. Poškozený pozval ženu do bytu, kde mu předala bankovku vyšší hodnoty a zbytek chtěla vrátit. Muž požadavku vyhověl a pachatelka tak zjistila, kde má uložené peníze. Při masáži zad pak odcizila přes třiadvacet tisíc korun.
 
 
TŘEBÍČSKO
 
Tři pachatelky odváděly pozornost, čtvrtá prohledávala dům
Na konci února okradly pachatelky jednasedmdesátiletou seniorku v obci na Jemnicku. V odpoledních hodinách přišly na dvorek rodinného domu čtyři neznámé ženy. Nabízely výkup železa, peří a dalších věcí. V době, kdy tři pachatelky odvedly pozornost seniorky, odešla čtvrtá do domu, kde odcizila devětatřicet tisíc korun.
 
Podvodnice přinesly sociální příspěvek
K dalšímu případu okradení seniora došlo v druhé polovině března v Moravských Budějovicích. Devětasedmdesátiletou ženu oslovily na zahradě před rodinným domem odpoledne dvě neznámé ženy. Pod záminkou získání sociálního příspěvku je poškozená pozvala do svého domu. Podvodnice jí předaly finanční hotovost a chtěly vrátit zbytek. Tomu seniorka vyhověla. Po jejich odchodu však zjistila, že jí odcizily šestadvacet tisíc korun.
 
 
ŽĎÁRSKO
 
Neuzamčené dveře domu
Na konci února okradla neznámá žena čtyřiaosmdesátiletou seniorku v obci na Žďársku. Pachatelka využila toho, že dveře domu nebyly zamčené. Místnosti nepozorovaně prohledala a odcizila přes jedenáct tisíc korun.
 
Muž v telefonu tvrdil, „jsem příbuzný a potřebuji půjčit peníze na auto“
V obci Křižanov došlo k podvedení seniorky na začátku března odpoledne. Osmasedmdesátileté ženě zatelefonoval muž, který se představil jako její příbuzný. Chtěl půjčit hotovost třicet tisíc korun, s čímž seniorka souhlasila. Pro peníze si přišla neznámá žena, které seniorka finanční obnos předala. Následně seniorka zjistila, že příbuzný o půjčce nic neví a muž, který s ní telefonoval, byl podvodník.
 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. dubna 2012
 

 

vytisknout  e-mailem