Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníkovi to opět vyšlo

JIČÍNSKO - Seniorka přišla o několik tisíc korun 

Ilustrační foto PČRIlustrační foto PČR
Ve čtvrtek 6. prosince uklízela pětaosmdesátiletá žena napadaný sníh před domem v Zahradní ulici v Sobotce.

Krátce po poledni u ní zastavilo vozidlo nezjištěné značky, modré barvy. Vystupující muž hned seniorce řekl, že jde překontrolovat elektroměr a nese jí přeplatek tisíc korun. Vešel za ženou do domu, kde požadoval rozměnit bankovku v nominální hodnotě 5 tisíc korun. Seniorka mu dala nejdříve 4 tisíce z peněženky, kterou měla uloženou v kuchyni. Podvodník v té chvíli, aniž by ženě předal svoji bankovku, požadoval ještě podepsání předloženého formuláře. Následně pravděpodobně využil chvíle, kdy žena odešla pro brýle a rychle z domu odešel s předanými 4 tisícovkami. Poškozená následně zjistila, že ji stačil odcizit i peněženku, kde měla další tisícikorunové bankovky.

K popisu muže se podařilo zjistit, že mohl být ve věku od 35 do 40 let, střední postavy, výšky kolem 180 centimetrů. Na sobě měl tmavou bundu a tmavé kalhoty.

Případ nyní prošetřují sobotečtí policisté pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody, kdy pachateli hrozí až dva roky vězení.

Strážci zákona zároveň žádají občany, kteří by svým svědectvím mohli přispět k odhalení pachatele, aby zavolali na bezplatnou linku 158. Policistům pomohou například informace k zatím neustanovenému vozidlu, modré barvy, které se v době události mohlo pohybovat po Sobotce a okolí, kdy se popsaný muž mohl pokusit podvést i další občany.

V této souvislosti strážci zákona varují především starší občany, aby si nepouštěli neznámé lidi do bytů a domů. Úmysl lidských hyen je stále stejný. Za použití věrohodně vypadajících sdělení například o přeplatcích, výhrách nebo doplatcích k důchodům, se chtějí dostat do příbytků důvěřivých seniorů, které následně bezostyšně okrádají o celoživotní úspory. Dodržování základních pravidel opatrnosti, ke kterým určitě patří i řádně zajištěné dveře, určitě pomohou občanům důrazně odmítnout nezvaného návštěvníka.
por. Bc. Petr Janda
07. 12. 2012 ve 14:00

vytisknout  e-mailem