Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodník z Plzeňska tahal z lidí peníze

Kriminalisté z Rakovnicka objasnili 84 případů 

Podvodník zneužil osobních údajů a vylákal ze společnosti poskytující krátkodobou půjčku cca 300 tisíc korun
 
     Začátkem ledna letošního roku, se na Policii ČR v Rakovníku, obrátil občan z Rakovnicka s žádostí o pomoc. Do jeho rukou se dostal upomínkový dopis od jisté finanční společnosti se sídlem v Praze, která nabízí občanům krátkodobé půjčky v menší nominální hodnotě a to prostřednictvím internetu. Tato společnost po oznamovateli žádala upomínkou uhrazení finančního obnosu, včetně poplatků, který si u nich zapůjčil. Pokud k uhrazení nedojde, naskakují penále a měsíční úroky v tomto případěu této společnosti činila roční úroková sazba608,33 %. Oznamovatel však s touto společností nikdy nejednal a nikdy si žádnou půjčku nebral.
      Případ začali prošetřovat kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality, Územního odboru Rakovník, kteří záhy zjistili, že případů, kdy došlo k zneužití osobních údajů a podvodnému vylákání krátkodobé půjčky nejmenované společnosti je mnohem více. Nestal se totiž jedinou obětí podvodníka, který ze společnosti nezákonným způsobem získával krátkodobé finanční půjčky vždy ve výši 1.000,- Kč. (společnost po registraci přes internetový formulář půjčení větší částky neumožňovala)
     Pachatel si u nejmenované banky prostřednictvím internetu založil účet. Po prvotním ověření totožnosti klienta, si následně již sám klient mohl u této banky zakládat nové účty. Na takto zřízené účty, které byly později kriminalisty zjištěny i u dalších bankovních sektorů, si prostřednictvím internetového formuláře společnosti požádal o poskytnutí krátkodobé půjčky, k čemuž využíval osobních údajů občanů z celé ČR. Podvodník záměrně u osobních údajů pozměňoval údaje.
      Kriminalisté během uplynulých dvou měsíců zjistili, že podobná oznámení jsou prověřována v rámci celé České republiky, kdy však pachatel se tohoto jednání dopouštěl vždy z Plzně. Rakovničtí kriminalisté vypátrali 84 případů. Ve spolupráci s bankovními ústavy a dalšími společnostmi, byl mravenčí prací zjišťován pohyb peněz na účelově založených účtech a místa odkud docházelo k internetovému připojení na předmětné internetové servery.  Pachatele se podařilo zachytit i na kamerách bankomatů, když v Plzni vybíral podvodně vydělané peníze. Podezřelý šestadvacetiletý muž z Plzeňska se přiznal při prvním výslechu. Dal si tu práci a vymyslel způsob, jak ze společnosti zabývající se poskytováním krátkodobých půjček získat prostředky, aniž by tato věděla, komu je ve skutečnosti půjčuje. Za případy, které byly do současné doby zjištěny, si pachatel „vydělal“ finanční částku ve výši cca 300.000,- Kč.
     Kriminalisté všechny skutečnosti, které k 84 zjištěným případům měli, předali svým kolegům z odboru hospodářské kriminality v Plzni. Ti zde podvodníka šetří a zde jsou shromažďovány všechny případy, které v rámci ČR páchal.
     Lze jen ocenit, že se kriminalistům na Rakovnicku podařilo odhalit takové množství případů a dovedly svou práci v úspěch, kdy odhalili pachatele takového podvodu. Můžou jen doufat, že soud jejich práci i práci ostatních pracovníků SKPV docení a muž bude po zásluze potrestán.
    
 26. března 2012
nprap. Jana Žáčková

vytisknout  e-mailem