Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodník sobecky připravoval lidi o peníze

KRÁLOVÉHRADECKO - Přišli nejen o veškeré úspory, ale nyní mají i dluhy 

Královéhradečtí policisté zadrželi v těchto dnech 38letého muže z Hradce Králové, který je zdejší policií od loňského roku trestně stíhán pro majetkovou trestnou činnost. Proti obviněnému bylo zahájeno trestní stíhání v červenci a v prosinci loňského roku, a to pro „zločin podvod, přečin krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“. Muž byl obviněn, že od roku 2010 pod různými záminkami zprostředkování obchodu zejména s elektronikou nebo zlatými šperky vylákal od 7 poškozených osob z Hradce Králové různé finanční částky, přičemž celková škoda činí přes 1 milion korun. Ke svému záměru si vybíral důvěřivé osoby, které pod vidinou snadného zisku naivně uvěřily jeho slibům o zhodnocení  svých peněz. Různě vysoké částky mu tito lidé předávali v hotovosti oproti směnkám či uznání písemného dluhu ze jeho strany. Nutno říci, že byl však zřejmě velmi dobrým manipulátorem a působil důvěryhodně. Poškození mu nejen svěřovali veškeré své úspory, ale byli ochotni  vzít si i půjčky či úvěry a na několik let se tak zadlužit.

Obviněnému  je nyní nově kladeno za vinu, že dalšího protiprávního jednání se měl dopustit v době od října 2012 do současné doby, tedy v době, kdy byl za obdobnou trestnou činnost stíhán minulý rok.  Policisté muži proto rozšířili v těchto dnech obvinění  ze spáchání „pokračujícího přečinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství“ a „pokračujícího přečinu vydírání spáchaného ve spolupachatelství“. Nově je mu kladeno za vinu, že na různých místech v Hradci Králové a v Praze na základě předchozí dohody o uskutečnění obchodu, jež spočíval  v nákupu a údajném prodeji  luxusních hodinek mezi dvojicí dalších spolupachatelů (24 a 40let) a poškozeným 23letým mladíkem z Hradce Králové na tomto postupně vylákal částku ve výši 295 tisíc korun. Další finanční hotovosti ve výši 150 tisíc korun se měl zmocnit pod záminkou různých legend a to i pod pohrůžkou násilí poničení majetku či smyšlenou záminkou zaplacení dluhu pro třetí osobu.

K uvedenému jednání se obviněný částečně doznal. Policisté předpokládají, že počet podvedených osob nemusí být konečný. Kde peníze poškozených skončily je předmětem vyšetřování. Vzhledem k tomu, že obviněný byl hráčem pokru, nelze vyloučit, že peníze použil pro tuto činnost. V minulosti byl již několikrát za obdobnou trestnou činnost vyšetřován policií a soudně trestán.

Soud tento týden akceptoval podnět ze strany policie na návrh vzetí obviněného do vazby. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na 2 až 8 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 8. února 2013 ve 14:50

vytisknout  e-mailem