Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvodník se vydával za policistu

VSETÍNSKO: Falešný policista připravil ženu o desetitisíce.  

Podvodník, který se vydával za policistu, okradl včera v Rožnově p. R. pětasedmdesátiletou seniorku o několik desítek tisíc korun. Po pachateli pátráme.
 
Včera kolem půl třetí odpoledne oslovil na ulici v Rožnově p. R. pětasedmdesátiletou paní neznámý muž, který jí řekl, že v domě, kde bydlí, došlo ke krádeži peněz. Po chvíli oslovil na ulici ženu další, asi třicetiletý muž. Vysoký mohl být asi 170 cm. Oblečenou měl černou bundu, rifle a na hlavě měl tmavého kulicha. Ten seniorce řekl, že je policista a vyšetřuje krádež peněz v domě a radil ženě, aby si po příchodu domů zkontrolovala, zda jí doma nechybí nějaké peníze. Dále jí řekl, že se u ní doma ohledně vyšetřování krádeže v domě později zastaví. Když přišla žena ke vstupním dveřím domu, kde bydlí, muž tam už čekal. Znovu zopakoval, že je policista a vyšetřuje krádež peněz v domě. Žádný průkaz seniorce neukazoval, že je policistou prokazoval pouze slovně. Pod touto záminkou ženu doprovodil až dovnitř jejího bytu, kde se posadil v kuchyni na židličku. Seniorce radil, ať si zkontroluje finance. Žena poslechla a ze skříňky v kuchyni vytáhla obálku s 80 000 korunami, kterou poté, co se přesvědčila, že je vše v pořádku, dala zpět do skříňky. Falešný policista pak chtěl se ženou sepsat nějaký protokol, k čemuž potřeboval seniorčin občanský průkaz. Žena odešla z kuchyně pro občanku, a když se vrátila, muž jí řekl, že potřebuje nutně odejít. Po jeho odchodu seniorku napadlo znovu zkontrolovat uloženou finanční hotovost. Přitom zjistila, že jí obálku s penězi neznámý muž ukradl. Pak zavolala na linku 158 a krádež peněz oznámila.
 
Seniorům doporučujeme, aby do svých domů a bytů cizí osoby vůbec nevpouštěli. V případě, že je vyhledá policista v civilu a oni si nebudou jistí, zda se skutečně o policistu jedná, tak doporučujeme kontaktovat linku 158 a návštěvu policisty si ověřit.
 
Pachateli hrozí za krádež až pětiletý trest odnětí svobody. 
 
 
31. prosince 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem