Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodník se vydával se za pracovníka banky a ženě řekl, že jsou její peníze na účtu v ohrožení

KUTNOHORSKO - Nakonec žena přišla o více jak 200 tisíc korun 

Podvodníci jsou stále vynalézavější a mnohdy se vydávají za operátory, pracovníky různých bankovních institucí nebo firmem. Osobně se o tom přesvědčila 29leté žena z Kutnohorska.

Té volal v pátek 22. října muž, který se vydával za pracovníka banky, u které má žena zřízený bankovní účet. Následně ženě sdělil, že jí kontaktujte z důvodu její žádosti o úvěr, o který ale žena nikde nežádala a to mu i sdělila. Podvodník pokračoval s tím, že se z dalšího zařízení pokusil jiný uživatel připojit do jejího bankovnictví, a proto jí přepojí na IT specialistu banky. 

Tento muž pak poškozené ženě velice důvěryhodně popsal celou situaci, sdělil jí, že by její peníze mohly být v ohrožení a vyzval jí, aby se následující den dostavila na pobočku, kde celou záležitost vyřeší a zároveň, že banka pro ní má jako kompenzaci této nepříjemné situace vyplatí 10 procent z částky, kterou má uloženou na účtu jako omluvu za tuto událost.

Když se žena dostavila na smluvené místo, "pracovník banky" se zde osobně nenacházel. Ženě zavolal a nasměroval ji k bankomatu, kde jí dával instrukce jakým způsobem má peníze vybrat a následně je uložit do vedlejšího bankomatu na kryptoměnu. Takto tam poškozená vložila přes 200 tisíc korun.

Až později ženě došlo, že o všechny peníze, které vybrala, přišla. Kontaktovala svou banku, kde jí sdělili, že z jejich banky jí žádný zaměstnanec nekontaktoval, a že se v poslední době setkávají s obdobným podvodným jednáním, proto mají upozornění na webu, aby si klienti dávali pozor. Žena proto přišla celou událost nahlásit na policii.

Policisté v celé věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvod, za který hrozí pachateli až 2 roky za mřížemi. V tomto případě se pravděpodobně bude jednat o více případů nebo organizovanou skupinu, tudíž nevylučujeme, že by trestní sazba mohla být i vyšší.

Policisté se stále více setkávají s případy obdobného podvodného jednání. Vždy si důkladně ověřte, zda pracovník, který vám z banky volá je skutečně zaměstnanec banky, sledujte internetové stránky bankovních institucí, zda na nich nevarují před podobným podvodným jednáním a nikdy neprovádějte žádné transakce po telefonu. Vždy se osobně dostavte na pobočku vaší banky, tam si ověřte pravdivost jakéhokoliv podezřelého telefonátu a veškeré mimořádné transakce realizujte vždy na pobočce banky, aby se nemohlo stát, že naletíte podvodníkovi.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
27. října 2021

vytisknout  e-mailem