Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvodník opět ožil

Po odsouzení zmizel jako pára nad hrncem. Na několik let se po něm doslova slehla zem. V poslední době o sobě ale dal zase vědět. 

Po dnes již jednapadesátiletém muži pátrají kriminalisté prvního policejního obvodu už od roku 2007, kdy zmizel z České republiky, aby se tak vyhnul nástupu výkonu trestu odnětí svobody, ke kterému byl odsouzen pro podvody.

Kriminalisté ale nehodili „flintu do žita“ a po dotyčném pátrají i po dvanácti letech a to na základě příkazů k dodání do výkonu trestu, které vydaly jak Obvodní soud pro Prahu 1, tak Městský soud v Praze. Na hledaného je navíc vydán Evropský i Mezinárodní zatýkací rozkaz.

A proč nyní pátráme takto veřejně? Důvody jsou minimálně dva.

Tím první samozřejmě je jednapadesátiletého muže vypátrat, zadržet a vsadit ho do vězení k odpykání uloženého trestu.

Druhým důvodem je varovat před hledaným veřejnost. Kriminalisté totiž prošetřováním zjistili, že by se hledaný měl zdržovat ve Spojených arabských emirátech, kde se má dle dostupných informací i nadále dopouštět podvodů na svých krajanech, kteří se v tamní destinaci snaží podnikat.

Podvodů by se ale dotyčný neměl dopouštět pouze v již zmiňovaných Spojených arabských emirátech, ale prostřednictvím internetu s největší pravděpodobností také na území České republiky.

Svým obětem má totiž hledaný nabízet služby v podobě zmapování podnikatelského prostředí a pomoc se založením firmy v SAE. Své závazky ale neplní, čímž poškození následně přichází jak o finanční prostředky poskytnuté hledanému, tak o prostředky vložené do té doby do konkrétního projetu.

Kriminalisté v tuto chvíli vědí, že podvodné aktivity jednapadesátiletého muže již v SAE řeší tamní justiční orgány. Na Území ČR v tuto chvíli neevidujeme žádného poškozeného, což ale neznamená, že tu žádná „oběť“ není.

Případní poškození se totiž mohou domnívat, že pokud byli podvedeni na území jiného státu, tak svou situaci nemohou řešit zde v ČR. Opak je ale pravdou.

Proto v tuto chvíli apelujeme na každého, koho jednapadesátiletý muž podvedl a oni to ještě neoznámili, ať tak učiní.

Zároveň prosíme každého, kdo by měl informace o tom, že hledaný čas od času navštíví svou domovinu, aby nám tuto informaci předal prostřednictvím linky tísňového volání 158.

V tomto směru nás samozřejmě především zajímá, kde se při těchto návštěvách zdržuje či pohybuje.

por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 3. 2019

vytisknout  e-mailem