Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodník láká z lidí peníze

TRUTNOVSKO-Muž se snaží vylákat z důvěřivých osob finanční hotovost pod různými legendami  

Policisté ve Dvoře Králové nad Labem řeší v posledních dnech několik případů podvodného jednání muže, který se snaží pod různými legendami vylákat z důvěřivých osob finanční hotovost. Všechny zadokumentované případy evidujeme z 11. 1. 2013. V jednom případě muž bohužel uspěl.
 
Jako první si vybral ve Dvoře Králové internetový obchod v centru města. Podle popisu to byl muž ve věku 40-50 let, silnější, ale sportovní postavy, vysoký asi 180-190 cm, měl krátce střižené, lehce prošedivělé vlasy a na sobě oblečenou modrou bundu a džíny. Představil se jako gynekolog z Karlových Varů. Zaměstnancům řekl, že jede s dětmi do Krkonoš a cestou přišel v nějakém obchodě o peníze. Zeptal se, kde by našel ordinaci svého kolegy gynekologa. Ochotní zaměstnanci se mu snažili pomoci. Muž se však zhruba za hodinu vrátil s tím, že nepochodil. Působil velmi věrohodně, po celou dobu prý "hrál na city" a žádal o půjčku. Nepochodil však, a tak odešel.
 
Tentýž den okolo 16. hodiny přišel podle popisu zřejmě stejný muž do místní základní umělecké školy. Tentokrát se představil jako ředitel ZUŠ v Liberci, přičemž zneužil jeho skutečné jméno. Učitele, kterého potkal na chodbě školy, požádal o půjčku. Jako důvod tentokrát uvedl, že přišel o všechny peníze, když tankoval na čerpací stanici. Učitel kontaktoval telefonicky ředitelku školy, která ale okamžitě pojala podezření, protože jmenovaného ředitele z Liberce zná osobně. Navrhla tedy po telefonu mužovi schůzku na pumpě, na které měl o peníze přijít. Slíbila, že mu pomůže. Muž se jí zeptal, zda se znají, a když odpověděla, že ano, okamžitě zavěsil. Ještě před odchodem ze školy měl požádat další paní učitelku o platební kartu. Ale ani u ní naštěstí nepochodil.
 
Do třetice se o podvodné vylákání peněz pokusil zřejmě tentýž muž ve firmě specializující se na prodej automobilů ve Dvoře Králové stejný den kolem 17. hodiny. Zde byl bohužel úspěšný. Představil se jako prezident klubu Bílých tygrů Liberec. Uvedl, že jede s rodinou z Liberce, a že když chtěl koupit benzín, zjistil, že mu prý chybí pánská příruční kabelka. V ní měl mít kromě peněz i všechny doklady a telefon.
Před tím, než do firmy přišel, zřejmě si o majiteli firmy i o ostatních místních podnikatelích zjistil poměrně hodně informací. "Vyrukoval" na něho totiž se společnou láskou k hokeji a dobrou znalostí místních vlivných lidí. Protože prý vystupoval velmi věrohodně a majitel firmy nabyl dojmu, že se jedná opravdu o prezidenta libereckých Bílých tygrů. Poskytl mu tedy proti potvrzení půjčku ve výši 2.000. Lhůta pro vrácení byla sjednána do 31. ledna. Když lhůta uplynula a muž se neozval, začal mezi známými sám pátrat. Zjistil, že nebyl jediný, koho požádal o půjčku. Dalšímu oslovenému muži tvrdil, že byl okraden na horách. V tomto případě se chlubil manželkou, která má být lékařka, a že peněz tedy mají dost a půjčku jistě vrátí. Tento oslovený muž naštěstí důvěřivý nebyl ani trochu. Nabídl pomoc formou převodu peněz z účtu jeho manželky na svůj s tím, že hotovost vybere a pak mu ji předá. Tuto nabídku muž nepřijal a odešel.
 
Královédvorským policistům se podařilo získat poměrně kvalitní fotografie z kamerového záznamu a dle svědectví zúčastněných osob se jedná o stále stejného muže. Domníváme se tedy, že existuje reálná obava, že by se tento muž mohl pohybovat po celém území České republiky a obdobným způsobem by se mohl vydávat za skutečné osoby a lákat z důvěřivých lidí finanční hotovost.
 
Policisté tedy žádají veřejnost o jakékoliv informace k muži na fotografiích, a to na lince 158, případně přímo na tel. čísle 974 539 701. Zároveň je upozorňujeme, aby se před podobnými praktikami měli na pozoru a byli obezřetní.
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí,
tel. 602651180         
7. 2. 2013 v 10:10   
Odkazy do noveho okna

Dvůr Králové-podvodník

Dvůr Králové-podvodník 

Detailní náhled

Dvůr Králové-podvodník

Dvůr Králové-podvodník 

Detailní náhled

Dvůr Králové-podvodník

Dvůr Králové-podvodník 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem