Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodník je za mřížemi

KLADENSKO - Přihlaste se na policii, pokud jste se stali obětí tohoto podvodníka. 

Kladenští kriminalisté prošetřují případ trestného činu podvodu, z kterého je obviněný dvaceti dvouletý mladík z Prahy. Za své protiprávní jednání formou podvodu byl tento mladý muž     14. května 2015 s předchozím souhlasem státního zástupce zadržen a obviněn. Dne 16. května 2015 byl rozhodnutím Okresního soudu v Kladně eskortován do vazební věznice, neboť zde bylo podezření, že by v páchání trestné činnosti nadále pokračoval.
 
Obviněný mladík nabízel úvěry prostřednictvím inzerátu na všech možných inzertních portálech internetu. Jednalo se o nebankovní půjčky a úvěry, při jejichž poskytnutí následně požadoval finanční poplatky, které jsou podmínkou schválení údajného úvěru. Od každého žadatele požadoval několik vymyšlených poplatků, jako je třeba vyřízení nebo schválení úvěru, které si nechával posílat na adresu v Praze. Z některých poškozených dokonce vylákal po těchto různých poplatcích vyšší finanční částku než požadovali samotný úvěr. V jednom případě zaslala poškozená 70 kusů podacích poukázek v různých finančních částkách a v druhá poškozená 44 kusů podacích poukázek. V momentě, kdy chtěla poškozená osoba vypovědět žádost o požadovanou půjčku, začal tento podvodný zprostředkovatel investora okamžitě vyhrožovat právníky a pokutou o nedodržení podmínek žádosti o půjčku.
 
Inzerovaný úvěr však poté žádné poškozené osobě nikdy neposkytl a ani nevrátil žádné poplatky, čímž získal od poškozených finanční prostředky, které měl od samého počátku jednání v úmyslu použít pro svoji potřebu a ve svůj prospěch. Tímto svým jednáním se obohatil a uvedl druhou osobu v omyl, čímž způsobil značnou finanční škodu.
 
Podrobným operativním policejním šetřením kriminalisté do současné doby zjistili několik poškozených osob, od kterých obviněný vylákal finanční prostředky v úmyslu použít je pro svoji potřebu, a to v době od ledna 2014 do března 2015.
 
V rámci šetření tohoto případu bylo v celé  České republice poškozeno několik desítek osob a škoda převýšila finanční hotovost 1 000 000,-Kč. Vzhledem k této rozmanité trestné činnosti obviněného mladíka policie pojala podezření, že poškozených osob bude více, neboť nabídka úvěrů a diskuze   na internetu probíhala již od roku 2012.
 
Vzhledem k tomu, že někteří žadatelé o tento podvodný úvěr, či půjčku nebyli tak důvěřiví a zaslali požadovaný poplatek pouze jednou, je zde možnost, že toto podvodné jednání obviněného pachatele ani neoznámili.
 
Policie touto cestou vyzývá všechny  občany, kteří v předešlých letech přibližně rok 2012 až 2015 požadovali nebankovní úvěr nebo půjčku a komunikovali s údajným zprostředkovatelem investora přes jednu z těchto dvou e-mailových adres, a to je e-mail: thomasthiele@centrum.cz nebo thomasvonthiele@qmail.com, které obviněný používal, aby se přihlásili na nejbližší policejní služebnu a nebo kontaktovali policejního vyšetřovatele na telefonním čísle 974 873 593 nebo 778 048 884.
 
Finanční částky od poškozených si  obviněný nechával zasílat poštovní poukázkou na adresáta Thoms Thiele, Poste Restante, Jindřišská 14, 110 00 Praha 1 a nebo se představoval pod jménem Tomáš Vorel.
 
Dále je předpoklad, že obviněný mohl při této své trestné činnosti získávat finanční prostředky od poškozených nejen zasláním na již zmiňovanou adresu, ale i jiným způsobem.
 
Dvaceti dvouletý muž je nyní obviněný z trestného činu podvod a za tento trestný čin mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši 8 let. Jedná se o osobu, která byla již v minulosti soudně trestána a v současné době je v podmínce za jinou majetkovou trestnou činnost.
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
28. května 2015 
 
 

vytisknout  e-mailem