Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodník fakturující za prázdné krabice je vypátrán!

HRADECKO-Muže se podařilo vypátrat díky předávaným poznatkům od občanů 

Hradečtí kriminalisté si v úterý 19. 2. převzali od kolegů z Blanska  41letého muže z Jižní Moravy, který byl zadržen na základě předběžného souhlasu se zadržením a vyhlášeném celostátním pátrání.  Po muži se intenzivně pátralo i prostřednictvím médií (více zde http://www.policie.cz/clanek/podvodnik-fakturuje-za-prazdne-krabice.aspx). Ještě téhož dne ho policisté v Hradci Králové obvinili ze spáchání trestného činu podvodu. 
Hledaný muž  lákal podvodným způsobem od zaměstnanců barů, heren, restaurací a jiných provozoven finanční částky za údajně objednané zboží jako slané pečivo, oříšky, mandle a  další podobné druhy, které přinášel v papírových krabicích. Ty však toto zboží neobsahovaly. Buď byly úplně prázdné, nebo v nich byla kuchyňská sůl. V současné době kriminalisté prokázali, že se tímto způsobem v 26 případech po celé ČR obohatil téměř o 100 tisíc korun. Muž ale sám doznává 30 až 40 případů. Kriminalisté tedy pokračují v šetření jeho počínání.
 
Podle jeho výpovědi vše dělal proto, že prý potřeboval nutně peníze a tento způsob se mu zdál jako dobrý nápad. Nevadilo mu ani, že byl již v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzen. Jezdil po celé republice vlakem. Nakoupil papírové krabice, které zalepil a několik jich přinesl do náhodně vytipované provozovny. Předem si zjistil jméno odpovědného vedoucího nebo majitele a telefonicky  pak před obsluhou předstíral, že s ním hovoří a že se osobně znají. Řekl, že  mu do provozovny přivezl zboží, které si u něho objednal a že si ho nechá od obsluhy zaplatit. Zanechal  na provozovně předem připravený paragon s vyčíslenou částkou a seznam dodaného zboží a odcházel se 2 až 5 tisíci korunami. Až po jeho odchodu obsluha zjistila, že se stala obětí podvodu. Ve 24 případech mu zaměstnanci provozoven uvěřili, protože vystupoval velmi věrohodně a při jednání byl příjemný a sympatický. Zatím pouze ve dvou zadokumentovaných případech mu obsluha neuvěřila a vše tak skončilo ve stadiu pokusu.   
Muže se podařilo vypátrat díky předávaným poznatkům od občanů, kteří ho poznávali. Podvodného jednání se s největší pravděpodobností dopouštět nějakou dobu nebude, protože policisté podali k rukám státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby, a to i s ohledem na jeho kriminální minulost.
Obviněný muž má v současné době sedm záznamů v rejstříku trestů, většinou za obdobnou trestnou činnost, za jakou je nyní hradeckými kriminalisty obviněn. V roce 2010 byl podmínečně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde si odpykával trest za trestnou činnost, která byla „jako přes kopírák“ podobná našemu vyšetřování. Vzhledem k tomu, že se podvodu dopustil opakovaně a ve zkušební době, je na něho nahlíženo jako na recidivistu. 
 
 mjr. Mgr. Ivana Ježková
 tisková mluvčí, 602 651 187            
20. 2. 2013, 9:45

vytisknout  e-mailem