Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci z audiny

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z obvodního oddělení Jesenice objasnili případ podvodného jednání, který se odehrál podle známého scénáře počátkem března letošního roku. 

Deset minut před třináctou hodinou 6. března nedaleko obce Jesenice na rychlostní komunikaci D 0 ve směru na Brno se pohybovalo vozidlo Audi A8 se zahraniční registrační značkou. Řidič s vozidlem jel pomalu v odstavném pruhu se zapnutými výstražnými světly a snažil se v ostatních řidičích vyvolat pocit, že je v nouzi. Poté když u něho zastavil šestadvacetiletý muž, začal se mu starší řidič-cizinec svěřovat, že byl na našem území okraden a ve vozidle veze ženu s dítětem a nutně potřebuje peníze na benzin. Hned mu nabízel do zástavy zlatý prsten a náramek, aby mu půjčil nějaké peníze, které mu vrátí hned, až se dostanou do svého domova. Při rozhovoru se cizinec představoval jako vedoucí pracovník zahraniční společnosti.

Důvěřivý mladý muž nakonec souhlasil a předal jim 14 tisíc korun. Po nějaké době si však uvědomil, že se zřejmě stal obětí podvodu, což mu nakonec bylo potvrzeno i tím, že hodnota předaných šperků podle znalců nedosahovala hodnoty ani sto korun.

Policisté se uvedenému případu od prvopočátku začali intenzivně věnovat. Vhodně zvoleným postupem a trpělivostí se jim nakonec podařilo po více jak měsíci vypátrat dvaapadesátiletého muže a třiapadesátiletou ženu. K jejich zadržení museli spolupracovat nejen se svými pražskými a středočeskými kolegy, ale i se zahraničními policejními partnery.

Zadržená dvojice se ke svému podvodnému jednání na základě předložených důkazů policistům přiznala. Podvádějící pár z jihovýchodní části Evropy si v úterý 12. dubna převzal od policistů sdělení podezření ze spáchání přečinu podvod a ještě téhož dne stanul před příslušným soudem. Policistům se navíc podařilo zajistit podvodně získané peníze a tyto vrátit zpět podvedenému mladíkovi.

nprap. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí
P ČR Praha venkov-JIH
14. dubna 2016

vytisknout  e-mailem