Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci vylákali ze seniorky peníze

RYCHNOVSKO - Vydávali se za jejího vnuka s přítelem.  

Okrást seniorku se pokusili dva muži na Vamberecku. Jedna částka jim nestačila. Při druhé spadla klec.

Počátkem října zatelefonoval ve večerních hodinách devětatřicetiletý muž pětaosmdesátileté důchodkyni z Vamberecka. Představil se jí jako její vnuk a přes počáteční nedůvěru ženy na druhém konci aparátu jí nakonec o své pravdě přesvědčil. Během telefonátu jí pak požádal o zapůjčení finanční hotovosti na koupi auta. Když získal od seniorky souhlas, řekl jí, že pro peníze si pošle kamaráda. Devatenáctiletý komplic si tak hodinu poté od stařenky u ní doma převzal několik desítek tisíc korun. Navíc se s důchodkyní domluvil, že i jemu zapůjčí několik tisíc korun. Protože ale žena už neměla peníze v hotovosti, domluvili se na jejich předání  druhý den ráno před poštou. Po odchodu "kamaráda" jejího "vnuka" se seniorce vše rozleželo v hlavě. Nejprve zjistila, že telefonní číslo, ze kterého jí údajný vnuk telefonoval, je zcela jiné, než má v adresáři. Zavolala tedy vnukovi na uložený kontakt a po rozhovoru s ním s hrůzou zjistila, že vnuk jí ani nevolal ani k ní žádného přítele pro  peníze na auto neposlal. Poškozená žena tedy ihned vytočila linku 158.
Druhý den ráno už k dalšímu předání peněz nedošlo. Oba vykutálení podvodníci se postupně ocitli v budově rychnovské policie, kde si posléze vyslechli obvinění z přečinu podvodu, za který jim hrozí až dvouletý nepodmíněný trest.
Policie ČR varuje: Nevěřte cizím lidem. Nikoho cizího nikdy nepouštějte do svého domu či bytu. Nezapomeňte, že podvodníci se na vás obrátí s nejrůznějšími legendami - o přeplatku elektriky i plynu, výhodném nákupu, potřebě navštívit wc, dostat vodu. Legenda "vnuk" je jednou z nich. Jediným cílem těchto podvodníků je vylákat ze seniorů co nejvíce peněz. Bohužel díky důvěřivosti naši starší spoluobčané tak nejednou přijdou o své celoživotní úspory bez šance na jejich navrácení.

por. Mgr. Alena Kacálková
19. října 2016

vytisknout  e-mailem