Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci stále útočí na seniory - policie varuje i za pomoci robotického volání - akce VNUK

KRAJ - Preventivní volání do domácností seniorů vyvolalo v rodinách zájem a diskuzi. 

Policisté v Královéhradeckém kraji se přidali do celostátního razantního "boje" s podvodníky, kteří se zaměřují na seniory lákají z nich značné finanční částky.  Podvodníci lžou seniorům do sluchátka, že někdo z rodiny, nejčastěji vnuk nebo syn je v nemocnici a potřebuje jejich finanční pomoc, aby uhradil velkou způsobenou škodu někomu na zdraví nebo na majetku a vyhnul se tak potížím se zákony nebo mohl být dále ošetřen.

Pomoc VNUKOVI? - Ověřte si, kdo volá! - nabádají policisté.

Také v našem kraji od prosince roku 2021 začal hlasový robot automaticky vytáčet podle určitého algoritmu telefonní čísla uživatelů, na kterých se mohou nacházet senioři, a po zvednutí sluchátka přehrávat upozornění, že se mohou stát obětí podvodného jednání. Tato upozornění vyvolala v řadě rodin diskuzi nejen na téma bezpečnosti seniorů, ale také vhodných reakcí na případné telefonáty skutečných podvodníků.

Souhrnnou tiskovou zprávu k preventivnímu působení Policie ČR ve spolupráci s poskytovatelem linky 1188 v celé České republice najdete pod následujícím odkazem na stránkách www.policie.cz.

Víte, ja se správně při telefonátu takového podvodníka zachovat?

  1. Nepodlehněte panice.
  2. Zapište si číslo volajícího (v případě, že neumíte vyvolat číslo z paměti telefonu) a ukončete hovor.
  3. Ověřte si u příbuzných, zda se sdělení zakládá na pravdě.
  4. Podvodné volání oznamte na linku 158.
  5. V žádném případě nevydávejte cizím lidem peníze!

Diskutujte v rodině o základních pravidlech bezpečného telefonování, zanechte seniorům na očích důležité kontakty na členy rodiny i na bezplatné linky tísňového volání.

Preventisté v našem kraji se ovšem nespokojili pouze s volajícím robotem, varování o podvodných telefonátech rozeslali na města a obce, kde požádali o jeho umístění do místních zpravodajů a aktualit na webových stránkách. S preventivními informacemi pro zaměstnace a letáky pro veřejnost se vydali též na pošty, do bankovních ústavů, čekáren, knihoven, či informačních center. 

ktp. Mgr. Eva Prachařová
24.1.2022

vytisknout  e-mailem