Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodníci si hledají své oběti na inzertních portálech

Strakonice - Dvakrát měř, jednou řeš. 

Pozor na podvodná jednání pachatelů, kteří si své oběti vybírají na různých internetových inzertních portálech. Za poslední dny přibyla další dvě oznámení, která mají velmi podobný scénář. Obě poškozené ženy prodávaly zboží na inzertních portálech (Bazoš, Vinted), když je oslovil zájemce o zboží. Výsledkem prodeje zboží byl neoprávněný přístup k platební kartě a odčerpání finanční hotovosti z bankovního účtu. V jednom případě pachatel vybral z účtu 120 000 korun, ve druhém 13 000 korun.

Podvodník nabídl zajištění kurýrní služby pro přepravu zboží a převod požadované částky za zboží na účet prodávajícího.  Následně prodávajícímu zaslal na aplikaci WhatsApp, případně na jiné internetové aplikace nebo na e-mailovou adresu falešný odkaz společnosti (kurýrní služby, banky, inzertního portálu) s dalšími pokyny. Po otevření odkazu podvedení objevili poděkování za poskytnuté služby společně s informací o zaslání požadované hotovosti.  Dalším krokem bylo potvrzení přijetí platby za prodávané zboží a následoval formulář obsahující požadavek k vyplnění údajů platební karty (číslo karty, platnost karty, CVV kód), případně vyplnění kódu zaslaného SMS zprávou a výzvou k přihlášení se do internetového bankovnictví. Po vyplnění všech údajů měl pachatel vyhráno. Z účtu svých obětí pak odčerpal finanční hotovost.

Strakoničtí kriminalisté od začátku roku vyšetřují dvanáct oznámení podobného scénáře s celkovou škodu cca 450 000 korun. Policisté apelují a vyzývají občany, aby byli opatrní a měli vždy na paměti, že vyplněním požadovaných hesel, kódů a údajů k platební kartě, mohou přijít o nemalé finanční prostředky.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

19. dubna 2022

vytisknout  e-mailem