Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvodníci s drahokamy

Kriminalisté dopadli dva muže, kteří prodávali syntetické smaragdy. Vydávali je za přírodní, jejichž cena je několikasetnásobně vyšší. 

 Prodejem drahých kamenů si chtěli přivydělat dva muži, kteří navštívili v polovině srpna jednu ze zlatnických dílen v Praze 6. Poškozenému nejprve předložil jeden z mužů syntetický smaragd, zapečetěný v krabičce a opatřený falšovaným certifikátem EGL ( European Gemological laboratory ), který měl zaručit pravost kamenu. Na krabičce byla uvedená cena více než čtvrt milionu korun a tento kámen prodejce nabízel za osmdesát tisíc korun. Lákavé nabídce poškozený neodolal a vydal požadovanou finanční hotovost. Po uskutečněném prodeji si spolu dohodli další výhodné nákupy těchto kamenů a v průběhu dvou dnů takto poškozený odkoupil další dva kusy za bezmála sto padesát tisíc korun. Na poslední schůzku si přivedl falešný prodejce druhého muže, který se vydával za majitele kamenů a barvitě vysvětloval poškozenému, jakým způsobem tyto drahé kameny nakoupil a jaký je jejich původ. V průběhu této schůzky si domluvili finální odkup všech nabízených drahokamů za částku jeden milion korun, dohodli se i na termínu dodání a posléze ze zlatnictví oba muži odešli.

Poškozenému se po této schůzce zdála dvojice podezřelá a začal o pravosti kamenů pochybovat. Obrátil se proto na policii, kde celou událost nahlásil. Kriminalisté nechali vypracovat několik znaleckých posudků na již zakoupené kameny a zjistili, že se jedná o syntetické smaragdy, jejichž cena se pohubuje kolem tisíce korun za karát. Cena přírodních kamenů, za které je falešní prodejci vydávali,  se přitom pohybuje v rozmezí sto až dve stě tisíc korun za karát. Kriminalisté zajistili kamerové záznamy a začali po podezřelé dvojici intenzivně pátrat. Během několika dní se podařilo tyto podvodníky lokalizovat a následně proběhla realizace v místě jejich bydliště, při které se podařilo zajistit i nabízené kameny a falšované certifikáty.

Oba muži ve věku pětatřicet a čtyřiatřicet let jsou v současné chvíli podezřelí ze spáchání trestného činu podvod, za který jim s ohledem na způsobení značné škody, hrozí až osm let za mřížemi.

Apelujeme na případné zájemce o tuto komoditu, aby si vždy řádně ověřili pravost kamenů a certifikátů u odborného specialisty a nenaletěli tak podvodným prodejcům.

nprap. Richard Hrdina – 27. října 2021

vytisknout  e-mailem