Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci ostrouhali – senioři jim nenaletěli

NÁCHODSKO – Ani jedinkrát se důchodci nenechali nachytat 

Pokus podvodu na seniorech od pondělí 27. února 2012, odpoledních hodin, vyšetřují náchodští kriminalisté. Pátrání po pachatelích, kteří se pokusili vymámit ze seniorů peníze, však není tentokrát tak tíživé.
 
Senioři se totiž ani v jednom ze čtyř nahlášených případů nenechali nachytat a SENIOŘI ZNAKpodvodníkům žádné peníze nedali. Tentokrát byl scénář podvodníků následující: V bytě seniora zazvonil telefon (pevná linka), a po zvednutí začal hlas na druhém konci komunikovat jako někdo z příbuzných. Senioři, většinou hůře slyšící, jim nejprve sami nahrávali: „To jsi ty, Janičko?“ či „To voláš ty, Jiří?“. Dvakrát se pokusila obalamutit seniorku žena, dvakrát se snažil z důchodců dostat nějaké peníze muž. Volající se vydávali za blízké či známé. Žena se vydávala za vnučku, muž za syna či souseda.
 
Když domnělí příbuzní začali požadovat desetitisícové částky – na dárek, na dům, na auto, důchodci zpozorněli a vzpomněli si na rady a varování. Legendu, jež se jim snažili volající vnutit, si ověřili zpětným telefonátem svým příbuzným, od kterých zjistili, že žádné peníze nechtějí.
 
Policisté nyní pátrají po skupině, minimálně dvojici, podvodníků, která se zaměřuje na podvodné vylákání peněz od seniorů na základě telefonátů na jejich pevné linky. Zároveň vyslovují velkou pochvalu všem čtyřem dříve narozeným, kteří se nenechali napálit.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
29. února 2012 v 8:00 hodin
 
Více o preventivních projektech a akcích, které dělá Policie ČR pro seniory se dočtete zde.

vytisknout  e-mailem