Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvodníci oprášili staré triky a opět útočí na seniory!

Dobrou zprávou však je, že senioři stále častěji lest podvodníků prohlédnou a pokus o podvod ihned oznámí policii.  

Uprostřed srpna, se během dvou dnů na tísňovou linku policie obrátily nezávisle na sobě čtyři seniorky z různých koutů Prahy. Všechny se měly stát terčem podvodu, při kterém jim neznámý pachatel zavolal domů na jejich pevnou telefonní linku a vydával se za jejich příbuzného, který se dostal do finanční tísně a požádal o zapůjčení 50 – 100 tisíc korun. Na místo se většinou měl během následujících hodin dostavit prostředník, který měl peníze převzít. Ostražité seniorky ihned po tomto telefonátu kontaktovaly své skutečné příbuzné a poté co zjistily, že se jednalo o podvod, ihned vše oznámily na linku 158.    
 
V posledních měsících policisté zaznamenali zvýšenou aktivitu podvodníků a také jejich nové triky. Jedním z nich je například kontaktování seniorů v místě bydliště prostřednictvím pevné telefonní linky. Seniory oslovují jménem energetických, vodárenských, plynárenských či správcovských firem a domluví s nimi termín návštěvy jejich zaměstnance, který v jejich bytě musí provést nutnou opravu či kontrolu. Na místo se následně dostaví dvojice fiktivních zaměstnanců, kteří v bytě odvedou pozornost seniorů a z bytů odcizí peněženky, cennosti či ukryté úspory.
 
S koncem prázdnin a návratem seniorů z chat a chalup, bude vzrůstat i četnost útoků podvodníků. Policisté proto již v tomto období připravují podzimní cyklus přednášek pro seniory. Při přednáškách nejčastěji policisté dělí rizika, která na seniory číhají, na ta, která jim hrozí doma a následně venku.
Rizika doma:
  • Telefonický kontakt s cizí osobou – pachatel se může vydávat za někoho z příbuzenstva a pod různými záminkami žádat vydání peněz, pro které si následně na místo má přijít někdo z okruhu kamarádů. Zde radíme, aby senioři následně zavolali příbuzným a ověřili, že se opravdu jedná o někoho z nich.
  • Podomní prodej a různé nabídky v místě bydliště – může se jednat o legální činnost oficiálních dealerů telekomunikačních společností, elektřiny, plynu, pojištění a dalších produktů. Stejně tak se za tyto pracovníky vydávají podvodníci s jediným cílem vynutit si pozvání do bytu, upoutat pozornost a následně odcizit co půjde. Zde radíme opatřit dveře i schránku upozorněním, že nemám zájem o podomní prodej zboží a služeb.Seriozní společnosti toto musí ze zákona respektovat. Nikoho do bytu nevpouštět a vše raději ověřovat.
  • Přeplatky v místě bydliště – častý způsob podvodníků, kdy navštíví seniora s tím, že mu jdou vracet přeplatek za elektřinu, sociální či zdravotní pojištění, plyn apod. Seniorovi následně vysvětlují, že mají bankovku vysoké hodnoty a potřebují ji rozměnit. Senior si jde do bytu pro peníze a následuji odvedení pozornosti a krádež v bytě. Případně delší rozměňování, které končí tím, že senior nic nedostane a zloděj uteče se všemi penězi seniora. Zde radíme, že žádná instituce u nás neroznáší přeplatky tímto způsobem až do domácností.
 
Rizika venku:
  • Před cestou mimo byt - vždy seniorům radíme, aby zvážili, kam jdou a co tam budou dělat, jak se tam dopraví a jaká zavazadla tedy budou potřebovat. Zde radíme, snížit riziko odcizení kabelky tím, že si senior vezme tašku na kolečkách. Dále radíme osobní doklady, peníze, platební karty, telefon, léky umístit do přímého dosahu seniora – nejlépe ledvinky, kterou bude mít senior umístěnou na břiše a nejlépe pod oblečením.
  • Cesta na poštu či do banky pro peníze – mnoho seniorů dává přednost osobním výběrům důchodů na těchto místech. Zaznamenali jsme několik případů, kdy právě na těchto místech čekali zloději a vyhlíželi si právě seniory, na které po cestě zaútočili. Zde radíme domluvit se na této cestě s někým z příbuzných nebo sousedů z místa bydliště.
  • Další variantou je výběr z bankomatu – opět hrozí riziko, že bude při výběru spatřen zlodějem a později okraden. Zde radíme to stejné jako v předchozím případě. V této souvislosti seniorům dále radíme, aby si nepsali PIN ke kartě, na ní ani ho nenechávali v jejím dosahu. 
  • Senior na nákupu – především v nákupních centrech si nejenom senioři ukládají své kabelky a tašky do nákupních vozíků. Často je ještě ukrývají pod svoje bundy, které na ně pokládají, aby nebyly vidět. Zde radíme, že zloději opravdu stačí jenom okamžik, kdy si například ukládají vybrané ovoce či zeleninu do sáčku a věci z vozíku odcizí. Případně s vozíkem odjedou do vedlejší uličky a následně odcizí.
  • Po nákupu - často senioři chodí do různých cukráren, restaurací a rychlého občerstvení. Zde ovšem dochází k častým krádežím odložených věcí. Zde radíme nenechávat cenné věci v kapsách bund a kabátů přehozených přes židle. Pozor také na odložené tašky a kabelky u nohou židlí či vedle sebe. Pokud zde máte zavazadlo, je prostě nutné si ho všímat, nebo ho mít na klíně.
  • Cesta domů - Nejčastějším místem útoku při přepadení je okamžik, kdy člověk vstupuje do domu. Zde radíme sledovat před bydlištěm své okolí, zda se k nám někdo nepřidal a nesleduje nás.
  • Nabídka pomoci s taškou na schodech – jedná se o častou fintu zlodějů i zlodějek. Nabídnou seniorovi pomoc s taškou a rychle jí vynesou do vyšších pater, kam není vidět, zde jí však prohledají a odcizí peněženku. V domech s výtahem pak seniorům namluvili, že se výtah opravuje a nabízeli opět pomoc s odnesením tašky. Zde radíme nedávat svou tašku z ruky.
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 21. 8. 2015

vytisknout  e-mailem