Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodníci opět slaví úspěchy

Strakonice – Dva podvedení lidé přišli o desítky tisíc korun. 

V prvním případě získal pachatel přístup k počítačovému systému pod záminkou, že se vydával jako údajný policista vyšetřující internetové podvody. Volajícího muže přesvědčil, že právě on se má stát obětí internetového podvodu, a proto je zapotřebí, aby provedl ochranu své platební karty před zneužitím. Muže přiměl k tomu, aby si do svého nainstaloval aplikaci AnyDesk. Tímto krokem a vyplněním údajů ke své platební kartě oslovený umožnil pachateli přístup ke svému účtu. Poté mu z účtu zmizelo třicet tisíc korun.

Ve druhém případě přišly na telefon poškozenému SMS zprávy, údajně informativní zprávy z České pošty s odkazem na webovou stránku pošty. Prostřednictvím tohoto odkazu pachatel vylákal od své oběti potvrzení k transakci v elektronickém bankovnictví a neoprávněně mu odčerpal částku přes sto tisíc korun.

O internetových podvodech se hovoří ze všech stran a neustále dokola. Lidé by proto neměli být tak důvěřiví. Pachatelům sami předávají údaje potřebné ke krádeži. Policisté opět připomínají jednoduché rady: Než cokoli v telefonu či e-mailu potvrdíte, dobře si tento krok rozmyslete, a hlavně žádné údaje nikam nevyplňujte. A pamatujte, že žádný pracovník banky, ani policista nebude od vás požadovat údaje k platební kartě během telefonního hovoru. A navíc, není nic jednoduššího než si informace ověřit na telefonních linkách institucí, za které se volající vydává. Buďte obezření a nedávejte zlodějům šanci.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

26. července 2022

vytisknout  e-mailem