Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodníci okrádají přes inzerát

LITOMĚŘICKO – Kupující má platit vám a ne vy jemu!!! 

Prodáváte zboží přes internet? Pokud se vám ozve kupující, zbystřete! Zvláště pak, pokud se vás snaží přesvědčit k nestandartním postupům platby. Přes odkazy nic neplaťte! Nikdy a za žádných okolností nesdělujte nikomu osobní údaje a zejména údaje k internetovému bankovnictví nebo platební kartě!
Během tohoto měsíce jsme zaznamenali nárůst přijatých oznámení, které souvisí s podvody na internetu. Legenda je téměř shodná a na zaslání peněz je požadováno vyplnění formuláře.

 

Trpkou zkušenost s prodejem zboží prostřednictvím internetové inzerce, zažila šestatřicetiletá žena z Třebívlicka. Na inzertním portále chtěla prodat zimní deku na koně. Ozval se jí údajný zájemce, který jí zaslal odkaz na získání peněžního převodu. Když tento odkaz otevřela, byla přesměrována na stránku přepravní společnosti. Dále se jí objevila ikona vybízející „získejte finanční prostředky“. Po kliknutí na tuto ikonu byla přesměrována na internetové bankovnictví, kde vyplnila požadované přihlašovací údaje. To co se dělo dál, bylo jako zlý sen. Poškozená žena jen sledovala, jak jí mizí finanční prostředky z účtu. Než stihla zablokovat účet, proběhlo cca 10 transakcí, které jí postupně odčerpávaly finance. Poškozená přišla o více než 50 tisíc korun.

Obdobnou zkušenost má 49letý muž z Litoměřic, který se snažil prodat na inzertním portále elektro kolo za 12 tisíc korun. Neznámý pachatel předstírající zájem o koupi zboží mu zaslal odkaz na formulář pro provedení finanční transakce. Poškozený zadal do předloženého odkazu k platbě údaje ze své platební karty včetně PIN kódu. Tímto krokem údajně měl získat peníze za elektro kolo. Muž za bicykl požadované peníze nedostal. Z účtu mu však zmizelo 19 tisíc korun.

Dalším oznámením, které jsme přijali v průběhu měsíce dubna, je podvodné jednání oznámené 39letou ženou ze Štětí. Opět shodný scénář. Žena prodávala prostřednictvím internetové inzerce zboží v hodnotě 450 korun. Údajný zájemce poslal poškozené odkaz, kde vyplnila údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu! Když následně zavolala do svého bankovního ústavu, zjistila, že jí z účtu byla odčerpána částka ve výši 91 tisíc korun.

Výše uvedené případy policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Nejčastěji pracují pachatelé s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo falešným příjemcem – více naleznete ZDE.

25. dubna 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

Podvodníci okrádají přes inzerát

vytisknout  e-mailem