Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvodníci odcizili cukrovinky za jeden a půl milionu

PELHŘIMOVSKO: Kriminalisté pátrají po kamionu a mužích, kteří zboží odvezli 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality prověřují závažný případ podvodu, kterého se na Pelhřimovsku dopustil dosud neznámý pachatel. Kamion objednaného dopravce naložil belgické pralinky za jeden a půl milionu korun a odvezl je neznámo kam. Kriminalisté pátrají po pachateli a zároveň varují další podnikatelské subjekty před takovýmto podvodným jednáním.
 
„Neznámý pachatel využil skutečnosti, že soukromý dopravce z Humpolecka nabídl prostřednictvím elektronické evidence volných přeprav zakázku na jednorázový dovoz cukrovinek z provozovny společnosti sídlící v Humpolci do zahraničí. Na tuto nabídku dne 10. září reagovala firma se sídlem v Maďarsku, která poté objednavateli prostřednictvím e-mailu zaslala potřebné dokumenty“, řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality npor. Ing. Bc. Martin Petrák. Existenci maďarské firmy následně ověřili i kriminalisté, podle vyjádření jejího zástupce už ale tato společnost nejméně rok v mezistátní přepravě vůbec nepodniká a na nabídku přepravy rozhodně nereagovala.
 
Po vystavení objednávky došlo 11. září dopoledne k naložení cukrovinek v areálu společnosti v Hálkově ulici v Humpolci. Pro zboží přijel nákladní automobil značky MAN TGX 18.480 bílé barvy s chladírenským návěsem rovněž bílé barvy. Na tahači i návěsu je umístěno označení pro přepravu potravin používané výhradně v Maďarsku. Jedná se o černé písmeno d v zeleném poli. Ve vozidle přijeli dva muži, řidič a závozník. Závozník vystoupil pouze na krátkou chvíli a poté po celou dobu nakládky seděl v kabině tahače. Řidič komunikoval se skladníkem, kterému předložil doklady k nakládce zboží. Podle popisu se jednalo o muže ve věku 45 – 50 let, výšky 180 – 185 cm, zavalitější postavy a snědší barvy pleti. Vlasy tmavé barvy měl zakryté baseballovou čepicí. Neměl viditelné jizvy ani tetování. Se skladníkem komunikoval anglicky. Po naložení zboží kamion odjel, do místa určení ale nedorazil a zboží odvezl na neznámé místo.
 
Kriminalisté na základě přijatého trestního oznámení ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvodu a případ začali prověřovat. Při prověřování zjistili, že registrační značky umístěné na tahači i návěsu byly odcizeny v Maďarsku. Nyní se obracejí na veřejnost se žádostí o spolupráci při pátrání po nákladním vozidle a mužích, kteří cukrovinky odvezli. Rovněž by přivítali svědectví osob, kterým by někdo nabízel k prodeji různé množství belgických pralinek a belgických čokoládových sušenek. Konkrétně se jedná o belgické čokoládové pralinky NH CUBE BOX 2014 balené v dárkových krabičkách bílé barvy s červeným orámováním nebo červené barvy s bílým orámováním převázané červenobílou stuhou. Výrobní šarže (tzv. Lot) je L54743. Dále se jedná o belgické čokoládové sušenky IBC 14 – BA – blue balené v dárkových krabicích modré barvy s bílou stuhou, v krabicích jsou pak sušenky zabalené v červených, bílých, hnědých a modrých obalech. Výrobní šarže sušenek je L14253 A-31. Další jsou belgické čokoládové pralinky C.E.JDB 500 G – 2014 balené do dárkových krabiček šedohnědé a červené barvy s motivem pěticípých hvězd. Výrobní šarže je L53617. 
 
„Občany, kteří by mohli podat informace k vozidlu a osobám, po kterých pátráme, žádáme, aby se přihlásili na tísňové lince 158 nebo přímo na oddělení hospodářské kriminality v Pelhřimově, tel. 974 274 340, nebo 974 274 352“, dodal npor. Petrák.
 
Kriminalisté dále nabádají podnikatelské subjekty ke zvýšené opatrnosti, aby se nestaly oběťmi stejného podvodného jednání. Firmy, které si společnosti objednávají pro dopravu zboží, je nutné důkladně prověřit. Také při nakládce zboží je třeba zkontrolovat všechny dostupné údaje, například zda souhlasí údaje v technickém průkazu vozidla s registračními značkami, které jsou na něm umístěny. Každé podezření na protiprávní jednání by měli lidé oznámit policistům.     
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
10. října 2014
 
 
Odkazy do noveho okna

CUBE BOX_2

CUBE BOX_2 

Detailní náhled

CUBE BOX_3

CUBE BOX_3 

Detailní náhled

IBC 14 blue_1

IBC 14 blue_1 

Detailní náhled

IBC 14 blue_2

IBC 14 blue_2 

Detailní náhled

IBC 14_4

IBC 14_4 

Detailní náhled

JDB 500g_3

JDB 500g_3 

Detailní náhled

JDB 500g_5

JDB 500g_5 

Detailní náhled

JDB 500g_6

JDB 500g_6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem