Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci na sociálních sítí lákají z lidí peníze

JIČÍNSKO – Okradených stále přibývá. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoPodvody na sociálních sítíchIlustrační fotoPodvody na sociálních sítíchIlustrační fotoPředevším naivitu lidí na sociálních sítí využívají podvodníci, kteří se ve velkém nabourávají do cizích profilů. Z nich pak oslovují jejich přátele a žádají je o telefonní čísla. Konverzaci pak rozvíjí a dožadují se pomoci ve smyšlených soutěžích, kdy pro účast v nich je třeba zaslat autorizační kódy. To se však může zle prodražit.

Nejprve se neznámý pachatel nabourá do profilu na sociálních sítí a poté jedná jménem skutečného uživatele. Následně osloví seznam přátel přes aplikaci, která slouží ke komunikaci mezi uživateli. Žádá po nich jejich telefonní číslo. Naprostá většina oslovených telefonní číslo svému domnělému příteli bezmyšlenkovitě odešle. V konverzaci pachatel pokračuje dál pod smyšlenou legendou, že právě probíhá soutěž, například o dovolenou nebo večeři a na telefonní číslo přijdou zadávací kódy, které jsou potřeba zaslat zpět.

K podvodům na sociálních sítí dochází, pokud si na nich lidé vytvoří falešné účty nebo se nabourají do existujících účtů či stránek, které jste označili „To se mi líbí“. Pomocí falešných nebo napadených účtů vás podvodníci pokouší oklamat, abyste jim poslali peníze nebo osobní údaje.

Není to tak dávno, co jsme Vás na tyto nebezpečné praktiky upozorňovali (více v odkazu ZDE).

Lidé jsou bohužel stále nepoučitelní.

Policisté z obvodního oddělení v Nové Pace v současné době prověřují obdobné případy, kdy evidují již deset poškozených. Dosud neznámý pachatel prostřednictvím aplikace Messenger zaslal zprávu poškozené ženě poté, co si založil shodný účet jako její kamarádka. Podvodník ji žádal o sdělení jejího mobilního telefonního čísla. Žena v domnění, že se jedná o její skutečnou kamarádku, své telefonní číslo na falešný profil poslala. Následně ji požádal o přeposílání PIN kódů potřebných pro platby, které jí budou doručovány na její mobilní telefonní číslo. Žena v domnění, že takto své kamarádce vypomůže, postupně poslala celkem patnáct PIN kódů.

Není bohužel výjimkou, že obětí sami dobrovolně zasílají fotografie přední i zadní strany jejich platebních karet.

Nejběžnější podvody na Facebooku:

  • Milostné podvody: Milostní podvodníci obvykle posílají romantické zprávy lidem, které neznají, a často předstírají, že jsou rozvedení, ovdovělí nebo uvěznění v nefungujícím manželství. Navazují online vztahy a doufají, že jim podvedená osoba pošle peníze na letenky nebo víza. Jejich cílem je získat si vaši důvěru, takže v konverzaci můžou pokračovat týdny, než vás požádají o peníze.
  • Loterijní podvody: K loterijním podvodům často dochází z účtů nebo stránek, které se vydávají za někoho, koho znáte, nebo organizaci (třeba vládní organizace nebo Facebook). Ve zprávách se uvádí, že patříte mezi výherce nějaké loterie a že peněžní výhru dostanete, když zaplatíte malý poplatek předem. Podvodníci po vás můžou žádat osobní informace, třeba fyzickou adresu nebo podrobnosti o bance.
  • Půjčovací podvody: Půjčovací podvodníci posílají zprávy a zanechávají příspěvky, ve kterých za malý poplatek nabízejí okamžité půjčky na nízký úrok.
  • Krádež přístupového tokenu: Je s vámi sdílen odkaz, který vyžaduje přístup k vašemu účtu nebo stránce na Facebooku. Může se zdát, že odkaz pochází ze skutečné aplikace, ale slouží jen jako způsob, jakým spammeři získávají přístup k vašemu účtu a šíří spam.
  • Podvodné nabídky zaměstnání: Podvodníci používají zavádějící a falešné nabídky práce, aby se z vás pokusili vylákat osobní údaje nebo peníze. Vyhněte se pracovním nabídkám, které zní podezřele výhodně nebo které od vás vyžadují platbu předem. Když kliknete na odkaz pracovní nabídky, dejte si pozor na weby, které s původní nabídkou práce zjevně nesouvisejí nebo od vás požadují citlivé údaje (například úřední doklad totožnosti), ale nepoužívají zabezpečené procházení (https). Další tipy si můžete přečíst v pokynech pro hledání pracovních nabídek na Facebooku.

Na co si dát pozor:

  • Lidé, kteří vás žádají o peníze a které neznáte osobně.
  • Lidé, kteří vás žádají o zaslání peněz nebo poukazů, abyste získali půjčku, cenu nebo jinou výhru.
  • Kdokoli, kdo po vás chce peníze, abyste se mohli ucházet o práci.
  • Stránky reprezentující velké firmy, organizace nebo veřejně známé osobnosti, které nejsou ověřené.
  • Lidé, kteří vás žádají o přesun konverzace mimo Facebook do méně veřejného a méně bezpečného prostředí, třeba na jiný e-mail.
  • Lidé, kteří se vydávají za vašeho přítele nebo příbuzného v nouzové situaci.
  • Lidé, kteří překrucují, kde se nachází. Když se někdo zaregistruje na Messenger přes číslo mobilního telefonu, můžete si zkontrolovat, z jaké země toto telefonní číslo pochází. Pokud máte podezření, že se vás stránka pokouší podvést, můžete zkontrolovat její polohu.
  • Zprávy a příspěvky s pravopisnými a gramatickými chybami.
  • Lidé a účty, které vás posílají na nějakou stránku, kde si máte vyzvednout výhru.

nprap. Aleš Brendl
21. ledna 2021; 11:20

vytisknout  e-mailem