Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Podvodníci na Semilsku kontrolují elektrospotřebiče, na Liberecku nabízejí prací prášek na COVID - 19

Kraj - Na Semilsku proběhla počátkem týdne preventivní akce. Policisté upozorňovali seniory, aby byli obezřetní a nedůvěřovali neznámým lidem, kteří je navštíví v jejich domově. 

7AKTUALIZACE ze dne 8. 2. 2021:

Minulý týden se policistům z Obvodního oddělení ve Frýdlantu podařilo ustanovit osobu muže, který v Heřmanicích formou podomního prodeje nabízel ke koupi prací prášek údajně s účinky proti Covidu. Tuto činnost vykonával i přesto, že je v této obci podomní prodej zakázán obecně závaznou vyhláškou. Čtyřiapadesátiletému muži se podařilo dokonce i dvě balení pracího prášku s údajnou účinností proti Covidu v celkové hodnotě 1.120,- Kč jedné ženě prodat. Frýdlantští policisté po provedených úkonech celou věc oznámili k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu – Městskému úřadu ve Frýdlantu.

nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje
__________________________________________________________________________

V současné době semilští policisté evidují několik případů trestné činnosti - viz. článek ze dne 26. ledna 2021, kdy oběťmi jsou senioři. Jedná se o případy okradení seniorek o finanční hotovost v místě bydliště.

V souvislosti s případy okradených seniorek na Semilsku provedly počátkem týdne policistky z oddělení tisku a prevence Libereckého kraje ve spolupráci s policisty místního obvodního oddělení v Lomnici nad Popelkou preventivní akci zaměřenou právě na starší občany.  Společně oslovovali seniory u nákupních center, také na místní poliklinice a informativní letáčky umístili i na místa, která senioři často navštěvují např. na městský úřad. 

V rámci prevence policisté varovali seniory před podvodnými praktikami pachatelů trestné činnosti, přičemž rozdávali mimo jiné informativní materiály s radami, jak se zachovat v konkrétních nebezpečných situacích a aktuálně vytvořený leták v návaznosti na případy okradených babiček na Semilsku (viz. příloha).

Policisté především apelovali na seniory, aby byli obezřetní a nedůvěřovali neznámým lidem, kteří je osloví v místě jejich bydliště a doporučili, aby si pořídili na dveře do bytu bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak budou moci vyřídit některé věci bezpečněji.

Nejsou to jediné případy podvodníků, kteří zneužívají dobročinnosti a důvěryhodnosti starších občanů, jimiž se v uplynulých dnech policisté v Libereckém kraji zabývají. Policisté na Frýdlantském výběžku zaznamenali v těchto dnech poznatek, že se tam mohou pohybovat osoby, které nabízejí tzv. prací prášek proti COVIDU - 19 a vydávají se za zaměstnance Ministerstva zdravotnictví. Frýdlantští policisté celou situaci monitorují, spolupracují s místní samosprávou s přivítají jakékoliv poznatky od občanů k pohybu těchto osob. Ty je možné předávat přímo policistům ve Frýdlantu nebo tísňovou linku 158.


27. 1. 2021
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem