Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci na internetu jsou stále sofistikovanější

NÁCHODSKO – Obchodní firmu připravili o čtvrt miliónu korun. 

Policisté z náchodského oddělení hospodářské kriminality se v těchto dnech začali zabývat dalším případem podvodného vylákání peněz prostřednictvím upravené obchodní e-mailové komunikace. Obchodní firma z Náchodska oznámila, že jí v průběhu měsíců července a srpna 2019 někdo cizí neoprávněně vstoupil do emailové komunikaci s dodavatelem a  podvodně požádal o zaslání několik plateb za zboží v celkové hodnotě 260.000 korun na  jiný bankovní účet.  Firma platby na tento účet následně zaslala. Změnu bankovního účtu podvodníci vysvětlili údajnými vysokými poplatky za platby v cizí měně u předchozích faktur. Při dokumentování případu museli kriminalisté konstatovat, že si pachatelé při emailové komunikaci počínali opravdu sofistikovaně, dopisy byly psány velmi dobrou angličtinou a odkazovaly se na další skutečně osoby ve firmách. Další výměnu emailů, kterými se firma ujišťovala o správnosti transakce a snažila si u obchodní zástupkyně ověřit údaje o změně, si dokonce podvodníci na sebe přesměrovali, nepatrně změnili (přehodili písmenka) údaje v adrese.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestné činy podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Vzhledem ke způsobené škodě pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

  • Policisté znovu připomínají, kriminalita páchaná prostřednictvím sítě internet, je velmi obtížně vystopovatelná a vylákané peníze často mizí beze stopy v nějakých třetích zemích. Nabádají proto k nejvyšší opatrnosti.
  • Žádost o změnu bankovního spojení uprostřed domluvené transakce je vždy krajně podezřelá a lidé by měli věnovat veškeré úsilí na její ověření.
  • Doporučujeme: Pečlivě zkontrolovat emailové adresy, zkusit si informace ověřit u dalšího člověka, nebo prostřednictvím jiného média (telefonicky, videohovorem, či prostřednictvím jiných aplikací).

Peníze odeslané na falešná čísla účtů, už totiž obchodníci zřejmě nikdy neuvidí. A to ani v případě vypátrání pachatelů, kteří už je dávno utratili.

por. Mgr. Eva Prachařová
30. 8. 2019 v 14:30 hodin

vytisknout  e-mailem