Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci mají novou fintu

JIČÍNSKO - Údajně vrací přeplatky za léky 

Do spárů podvodníků se dostala ve středu 14. listopadu odpoledne devadesátiletá důchodkyně z Jičína

 Na „lep sedla“ asi osmadvacetileté ženě a jejímu  asi o tři roky mladšímu společníkovi, kteří ji navštívili v jejím bydlišti v ulici U Stadionu. Jejich návštěvě předcházel v neděli 11. listopadu telefonát, ve kterém seniorce neznámá žena sdělila, že má pro ni přeplatek za léky. Důchodkyni proto  vůbec nebylo divné, když se od dvojice dozvěděla, že  nesou přeplatek za léky ve výši 3 tisíce korun. Měli však jen dvě dvoutisícové bankovky. Když jim důchodkyně vracela tisíc korun nazpět, tak jí  sdělili, že takto nemůžou „dvoutisícovku“ rozměnit. Peníze prý mohou rozměnit jen prostřednictvím  platební karty a PIN kódu. I když se penzistce zdálo jejich tvrzení  podivné, přesto jim platební kartu i s PIN kódem napsaným na lístku podala. Nakonec jí lístek vrátili a kartu nechali ležet na stole. Mezitím  vetřelkyně  požádala seniorku, aby jí ukázala, kde má toaletu. Muž tak zůstal v kuchyni chvíli sám. Poté se oba rozloučili a z bytu odešli. To že s nimi zmizela platební karta, zjistila žena až  po jejich odchodu.  Druhý den se vydala do banky, kde chtěla kartu zablokovat. To už ale bylo pozdě. Povedená dvojice totiž stačila z jejího účtu vybrat celkem  30 tisíc korun.
Případ šetří jičínští policisté jako přečiny krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což pachatelům hrozí až dva roky vězení.
Policisté tímto varují ostatní občany, aby byli opatrní a do svých bytů a domovů  nepouštěli cizí osoby. Tvrzení o přinesených přeplatcích za elektřinu, vodu, plyn či léky jsou nesmyslná a nikdy se nezakládají na pravdě. Vždy se jedná pouze o legendy, pod kterými se pachatelé snaží vetřít do bytů oslovených osob, kde pak kradou hlavně peníze.

nprap. Hana Klečalová
16. listopadu 2012 v 12:25

vytisknout  e-mailem