Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvodníci dál útočí

ŠUMPERSKO - Buďte opatrní, cílí na vaše úspory! 

S velmi nepříjemnou zkušeností se na policisty koncem minulého týdne obrátila 42letá žena ze Šumperska, kterou obelstil podvodník vydávající se za pracovníka jedné z bank. Telefonicky ji zkontaktoval, aby jí sdělil, že má u nich rozpracovaný úvěr. Když mu žena oponovala, že s bankou, kterou telefonující zastupuje, nemá nic společného, informoval ji, že něco není v pořádku a sami se spojí s její bankou. O pár minut později přijala žena další telefonát. Tentokrát už od pracovníka banky, u které má veden svůj účet. Od něj se dozvěděla, že se do jejího účtu někdo naboural a není bezpečný. Zároveň ji uvědomil, že k vyřešení situace bude zapotřebí, aby si na 14 dnů sjednala úvěr. Přitom ji ujistil, že poté jí budou peníze vráceny. Domnělý pracovník banky pak ženu dále instruoval, aby navštívila pobočku banky, požádala o okamžitý úvěr, následně vybrala částku tři sta tisíc korun a aby ji poté směnila v bitcoinmatu.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za který lze s ohledem na výši způsobené škody dle trestního zákoníku uložit mimo jiné až pětiletý trest odnětí svobody.

POZOR! Chce po vás někdo jménem vaší banky či Policie ČR přístupové údaje do internetového bankovnictví či údaje o platební kartě? NEBO abyste provedli platební transakci z důvodu hrozícího útoku na váš účet?

NEREAGUJTE, JDE O PODVODNÍKA! IHNED KONTAKTUJTE VAŠI BANKU ČI VOLEJTE 158!

Nejen v souvislosti s tímto případem přidáváme několik rad pro bezpečí vašich peněz:

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány!
  • Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte okamžitě udělat další kroky pro jejich záchranu.
  • Pány svého účtu jste jen vy. Nezadávejte a nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Mějte aktualizovaný jak software, tak především antivirus. A to i v telefonu!
  • V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mail, včetně těch vaší banky (jedná se o tzv. spoofing).

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
21. prosince 2021

vytisknout  e-mailem