Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvodnice připravila seniorku o úspory

ŠUMPERSKO - Vydávala se za sociální pracovnici. 

Díky rozsáhlému operativnímu šetření se šumperským kriminalistům podařilo přijít na stopu ženě, která měla v prosinci loňského roku připravit o úspory 79letou seniorku. Osmatřicetiletá podvodnice zavítala přímo do seniorčina bydliště v obci Chromeč na Šumpersku. Do jejího obydlí se vloudila pod záminkou, že je sociální pracovnice a dotazovala se, jak žena vychází s důchodem a zda je pro ni tento příjem dostačující. Překvapené seniorky se přitom nezapomněla zeptat, kde má své peníze uloženy a v nestřeženém okamžiku ji pak měla připravit nejméně o 70 tisíc korun. Proti podvodnici, která si v současné době odpykává trest za předchozí majetkovou trestnou činnost, již bylo ve výše uvedené věci zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu krádež. S ohledem na skutečnost, že obviněná žena není na poli majetkové trestné činnosti žádným nováčkem, jí v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Nejen v souvislosti s tímto případem znovu nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi. Může se jednat o podvodníky s velmi příjemným chováním a vystupováním, kteří bývají často slušně a pěkně oblečeni a na první pohled nevypadají na někoho, kdo má v úmyslu vás okrást.

  • Pokud vás osloví cizí osoba na ulici, nikdy si ji nezvěte domů.
  • Podvodník u vás může zazvonit a například pod záminkou nabídky levnějších energií, různého zboží nebo třeba jen s prosbou o skleničku vody, vás během chvilky dokáže připravit o celoživotní úspory. Podomní prodejci ve většině případů nabízejí nekvalitní zboží, které mnohdy pochází z majetkové trestné činnosti.
  • Nevěřte žádným příběhům o svých blízkých, kteří vás telefonicky (v případě seniorů často zejména prostřednictvím pevných linek) osloví se žádostí o finanční pomoc v nouzi. V takovýchto případech hovor co nejdříve ukončete a dotyčného člena rodiny sami kontaktujte a ověřte, zda vás skutečně o pomoc požádal. V opačném případě ihned kontaktujte policii.

Se žádostí o pomoc se obracíme také na rodinné příslušníky. Je žádoucí, aby zejména osaměle žijícím seniorům často připomínali nástrahy takovýchto podvodných jednání.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
3. července 2019

vytisknout  e-mailem