Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvodně vylákával peníze

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podváděl jak finanční společnosti, tak své důvěřivé známé. 

Uherskohradišťští kriminalisté v těchto dnech obvinili jednatřicetiletého muže ze spáchání devíti různých podvodů a úvěrových podvodů, při nichž neoprávněně získal přes půl milionu korun. Zároveň s ním hradišťští kriminalisté obvinili sedm dalších lidí, kteří se s ním na podvodech podíleli.

Prvního prokázaného podvodu se jednatřicetiletý muž z Uherského Hradiště dopustil už v prosinci 2007, kdy byl v natolik finančně nepříznivé situaci a v takové platební neschopnosti, že věděl, že žádná banka ani jiná společnost mu peníze nepůjčí. Oslovil tehdy osmnáctiletého mladíka z Přerova, kterému vysvětlil, že potřebuje peníze, ale je v takových dluzích, že mu nikdo nepůjčí a jestli by si nevzal úvěr na sebe, že za něj bude vše řádně hradit. Mladík s tím souhlasil a podvodník zařídil všechny formality, takže zanedlouho držel v ruce 50 tisíc korun. Splátky ale řádně nehradil a ani peníze známému nevrátil. Naivní mladík tak musí půjčku splácet sám, protože oficiálně si přeci půjčil peníze on, a k tomu si vysloužil obvinění ze spáchání podvodu, protože oklamal finanční společnost, které tvrdil, že si peníze půjčuje pro sebe.

Na jaře 2008 zatoužil podvodník po dalších penězích. Oslovil devatenáctiletého muže z Uherského Brodu, kterému přiznal své problémy a za to, že si mladík na sebe vezme úvěr 60 tisíc korun, slíbil vyplatit 12 tisíc. Mladý muž na to přistoupil, podvodník zprostředkoval fiktivní potvrzení o mladíkově zaměstnání a peníze z banky dostal. Mladíkovi vyplatil slíbenou částku, ale splátky úvěru nehradil. I v tomto případě jsou obvinění dva, jak iniciátor, tak mladík, který s podvodem souhlasil a chtěl na něm profitovat.

Podobně jako v popsaných případech oslovil další šest lidí, s nimiž se dopustil dalších sedmi podvodů nebo úvěrových podvodů. Celkově na finančních společnostech a bankách dokázal s pomocí spolupachatelů vylákat 544 tisíc korun. Jeden ze spolupachatelů na základě podobně opatřeného fiktivního potvrzení o zaměstnání vylákal úvěr 100 tisíc korun, které nesplácel.

Obviněný jednatřicetiletý muž byl již v minulosti stíhán za spáchání různých finančních podvodů. V tomto posledním obvinění mu ze zákona hrozí až pět let vězení.

 


 

25. leden 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem