Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodné vylákání peněz, internet a sociální sítě

Ms kraj: Poškození zasílali neznámým osobám statisíce korun, někdy celé životní úspory 

Podvodná jednání na internetu a sociálních sítích nejsou ničím výjimečným, rovněž moravskoslezští policisté v letošním roce prověřují několik případů. Poškození, muži i ženy různého věku z celého regionu, uvěřili sdělením neznámých osob například o zaslání balíčků s miliony dolarů na jejich adresu ke koupi společného domu nebo požadavku údajného amerického vojáka (či vojákyně) v cizině k financování cesty domů.

Pachatelé v drtivé většině „hrají na city“ osob, někdy slibují i společnou budoucnost. Poškození zaslali neznámým osobám i statisíce korun, v podstatě veškeré úspory. Komunikace, která ze strany neznámých ne vždy skončila po přijetí peněz (žádali další finance), probíhala buď v cizím jazyce, převážně však „lámanou“ češtinou, vygenerovanou zřejmě překladači.

Přibližme si některé případy:

Příslib společného bydlení….

  •  Údajnému americkému vojáku na misi v zahraničí „pomohla“ 44letá žena, se kterou chtěl žít v České republice. Balíku s 15 miliony dolarů se nedočkala, zaplatila však téměř 650 000 korun za jeho doručení… Společné bydlení nabízela přes internetový portál 53letému muži také osoba vystupující jako důstojnice americké armády na misi v zahraničí. Údajně mu zaslala své zavazadlo, vše se ale zkomplikovalo. Muž pro jeho zdárné doručení zaplatil 90 000 korun, leč bezvýsledně.
  • Neznámý pachatel měl přes sociální síť vylákat od 65leté ženy přes 360 000 korun. V rámci intenzivní komunikace jí sdělil, že se jako vdovec stará sám ve Spojených státech amerických o nezletilé dítě. Po projevení citů slíbil, že se k ní nastěhuje, ale je potřeba zaplatit odškodné za odchod ze zaměstnání. Paní finance průběžně zasílala…
  • 73letý muž komunikoval přes e-mail s „příjemnou“ ženou ze zahraničí. Domluvili se na společném bydlení v našem regionu. Paní mu měla poslat přes 800 milionů dolarů k nákupu domu, ale balík byl zadržen. Poškozený zaplatil postupně zhruba 20 000 korun, aby balík obdržel. Další a další požadované finance již nesplatil, neboť pojal podezření z podvodu.

Problémy s doručením boxu, který obsahoval i miliony dolarů…

  • Policisté prověřují také oznámení 66leté ženy, která přišla o životní úspory. Neznámý muž ze zahraničí, se kterým se zkontaktovala prostřednictvím seznamovacího portálu a komunikovala e-mailem, jí měl poslat různé dárky. Přepravní společnost však měla problém s obsahem balíčku, ve kterém měly být i peníze, a tak požadovala úhradu. Celkově zaslaná suma ženou dosáhla téměř 470 000 korun.
  • O více než 400 000 korun přišel 31letý muž. Osoba představující se jako kapitánka v americké armádě ho e-mailem požádala o pomoc s pojištěním při odeslání boxu z ciziny s příslibem vysoké finanční odměny. Box měl obsahovat miliony dolarů. Pán pomohl…

Pomoc v tíživé situaci, návštěva v zahraničí, ohrožen piráty…

  • Neznámá osoba, vystupující jako americký voják na misi v zahraničí, kontaktovala prostřednictvím sociální sítě 36letou ženu. Požádala vzhledem k nedobré situaci v místě mise o naléhavou finanční pomoc k návratu domů za nezletilým dítětem. Žena se vcítila do popsané situace a zaslala neznámému přes 170 000 korun.
  • O 150 000 korun přišla 26letá žena. Byla kontaktována na sociální síti z profilu muže, kterého v minulosti znala. Údajný Američan měl nyní pracovat v zahraničí. Domluvili se, že ho navštíví. Pro cestu ale musela odeslat peníze například za letenky. Učinila tak a připravila se na cestu. Slíbené dokumenty však nedorazily.
  • „Souznění“ s neznámým mužem se nevyplatilo ženě, která se ním seznámila na internetu. Neznámý od ní vylákal 130 000 korun pod záminkou, že je zadržován „piráty“ na lodi a finance potřebuje na letenku. Poté žádal další peníze k řešení problémů v jiné zemi…

Z výše popsaných případů je zřejmé, že poškození uvěřili sdělením osob, které neznaly. Pro komplexnost informování doplním, že prostředí internetu, sociálních sítí je velmi anonymní a pachatelé umí dokonale využít situace pro navázání „bližšího“ vztahu a navodit atmosféru, že se všichni znají, až důvěrně, a mohou si věřit. Pak je již jen krůček k požádání o finanční pomoc… Zasílání peněz by se dalo připodobnit situaci, když vás osloví na ulici neznámá osoba se zakrytou tváři, vzbudí ve vás důvěru a vy jí v dobré víře předáte peníze. Ale, nevíte, o koho se jednalo a již ho nikdy v místě nespatříte.

Všechny případy prověřují policisté pro podezření z trestného činu podvodu. Pokud jste se stali obětí uvedeného podvodného jednání, kontaktujte policisty. Je vhodné mít k dispozici veškerou komunikaci s druhou osobou. Informativně doplním, že pokud nejste znalí způsobu komunikace a možností, které internet či sociální sítě mají (kromě nespočtu kladů naopak anonymita, složité dohledávání koncových uživatelů atd.), nezapomínejte na maximální obezřetnost při komunikaci, natož při realizaci požadavků dalších osob. Nutností je rovněž vyhodnocení reálnosti navozené situace. Vždy máte možnost, již v samotném počátku komunikace, obrátit se na příbuzné, známé a požádat o pomoc, radu. V případě, že máte podezření z protiprávního jednání, platí již uvedené - neprodleně kontaktovat policisty.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 11. října 2019

vytisknout  e-mailem