Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvodné připojení fotovoltaické elektrárny

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci v těchto dnech objasnili trestnou činnost čtveřice osob, která se týká podvodného jednání při zprovoznění fotovoltaické elektrárny ve Zlínském kraji.  

V listopadu 2010 měl dát zástupce investora pokyn zhotoviteli díla a další podnikající fyzické osobě k  zajištění nepravdivých zpráv o revizích elektrických zařízení elektrárny, které však v té době ještě nebyly zdaleka dokončeny. Některé z revizních zpráv pak měl vypracovat technik, který podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV rovněž věděl, že na objektu nebyla nainstalována podstatná část fotovoltaických panelů. Dokumenty měly být následně předány společnosti distribuující elektrickou energii, Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) a příslušnému stavebnímu úřadu obce. V prosinci 2010 mělo dojít k vypracování nepravdivého předávacího protokolu, který potvrdil, že elektrárna byla dokončena a následně ERÚ budoucímu provozovateli elektrárny udělil na základě předložených nepravdivých listin licenci k výrobě elektřiny na dobu 25 let, i když elektrárna ještě nebyla způsobilá provozu.
 
Záměrem osob, které byly obviněny z trestného činu podvodu, mělo být získání licence k výrobě elektřiny ještě v roce 2010, a to z důvodu garance podstatně vyšší výkupní ceny za takto vyrobenou elektrickou energii. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV tak po dobu dvaceti let, po kterou je výkupní cena garantována státem, mohlo dojít ke způsobení škody ve výši téměř 300 milionů korun.
 
Všem obviněným osobám v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
Státní zástupce podal soudu návrh na vzetí do vazby jednoho obviněného, kdy soudce dnes vazbu na tuto osobu uvalil. Ostatní tři obvinění jsou stíháni na svobodě.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. května 2012

vytisknout  e-mailem