Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvodně odebrala naftu za statisíce

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Třem firmám nezaplatila za naftu přes šest set tisíc korun. 

 

Ze spáchání trestného činu podvodu byla v těchto dnech obviněna šestatřicetiletá žena z Uherskobrodska, která v minulých letech provozovala autodopravu. Na obvinění si zadělávala postupně a opakovaně. Začalo to na podzim roku 2012, kdy jako jednatelka dopravní firmy uzavřela se společností z Čech smlouvu o odběru pohonných hmot. Po sepsání smlouvy dostala kartu, na kterou řidič kamionu mohl tankovat naftu a třeba i hradit mýtné. Tirák křižoval silnice a firma posílala jednatelce společnosti průběžné faktury. Ovšem žena věděla, že vzhledem ke svým dluhům nebude platit žádnou z faktur. I přesto její řidič odebíral naftu dál. Až se nesplacené faktury začaly kupit a celková suma dosáhla téměř čtvrt milionu korun, společnost jí kartu zablokovala a začala ženu urgovat k zaplacení dluhu.

Jednatelka firmy ovšem potřebovala, aby doprava dál fungovala, a tak přišla do společnosti v Babicích, kde uzavřela další podobnou smlouvu. Po čtvrt roce odebrala naftu za více než dvě stě tisíc korun, ale nic z toho neplatila. Firma jí samozřejmě přestala umožňovat odběr nafty a zadlužená žena se tak na podzim roku 2013 vydala do další firmy v Uherském Brodě. I zde uzavřela smlouvu o odběru nafty, kterou její řidič tankoval do tahače. I v tomto případě věděla, že za naftu nebude platit. Uherskobrodská společnost jí přestala naftu na fakturu poskytovat po několika měsících, kdy dluh přesáhl sto padesát tisíc korun.

Podvedené společnosti oznámily její jednání na policii a případem se začali zabývat uherskohradišťští kriminalisté, kteří začali důsledně mapovat její počínání a finanční závazky. Podezřelá žena se snažila vyšetřování vyhýbat, a tak byl vydán souhlas se zadržením. Kriminalisté podezřelou ženu v těchto dnech zadrželi a eskortovali na policejní oddělení. Zde jí sdělili obvinění ze spáchání trestného činu podvodu, při němž způsobila škodu 617 tisíc korun. Obviněná žena ani jedné ze tří společností dosud nezaplatila ani korun. Za spáchání tohoto trestného činu jí ze zákona hrozí až osm let vězení.

 

10. září 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem