Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodné legendy na internetu

Písek – Podvodník, který chtěl údajně koupit boty, a americký voják, který potřebuje půjčit peníze. 

Písečtí i Čimeličtí policisté přijali dne 2. září oznámení o podvodech. Opět upozorňujeme širokou veřejnost na oba případy, jde o známé legendy podvodníků, nenechte se okrást.

Žena z Miroticka prodávala za necelých 500 Kč sportovní boty přes internet, prostřednictvím aplikace WhatsApp ji kontaktoval „ zájemce“, opět došlo k tomu, že žena v domnění, že vyplňuje oficiální dokumenty pro Zásilkovnu, vyplnila údaje do falešného formuláře a bohužel i se všemi údaji k internetovému bankovnictví! Pachatel pohotově z jejího běžného účtu převedl 65 000 korun.

Druhou podvedenou je důchodkyně (1942) z Písku, kterou v polovině srpna kontaktoval přes aplikaci Messenger údajně americký voják. Prý končí svou misi v zahraničí a chce se stěhovat do České republiky, odkud údajně část jeho rodiny pocházela. Legenda pokračovala tím, že si vydělal na koupi domu dostatek peněz, ale že je nemůže jednoduše převést, ale že je uloží do balíku a pošle na adresu seniorky. Žena mu poskytla další informace i adresu pro doručení. Podvodník se po několika dnech znovu ozval, že zásilka je zadržená v Londýně a on potřebuje peníze na zaplacení speciálního kurýra.

Důvěřivá žena mu po domluvě poslala dne 2. září na účet více než 6 000 Euro.

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

5. září 2022

vytisknout  e-mailem