Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodné jednání se škodou

přes 31 milionů korun 

  

peníze1.jpg

Policie ČR služba kriminální policie a vyšetřování Správy východočeského kraje, odbor hospodářské kriminality (dále OHK S Včk) v Hradci Králové prováděla od poloviny roku 2008 šetření ve věci podezření ze závažné hospodářské trestné činnosti organizované skupiny pachatelů. V těchto dnech obvinili policisté z podvodu tři muže, přičemž způsobená škoda činí více jak 31 milionů korun. Obvinění se měli podílet na uzavírání kupních smluv, a to na nákup zboží např. řepky olejné a inkasovat finanční hotovost. Zboží však nikdy nevlastnili, přesto před poškozenými vlastnictví předstírali.

mjr. JUDr. Petr Syrovec, vedoucí oddělení OHK S Včk Hradec Králové uvádí k případu následující podrobnosti:

"Tito podezřelí si vytipovali obchodníky se zájmovým zbožím, se kterými uzavírali smlouvy o prodeji i přesto, že nabízené zboží nikdy nevlastnili. V rámci této „obchodní činnosti“ navazovali kontakt se zájemcem o koupi a předstírali jeho vlastnictví. Podmínkou uzavření obchodu bylo proplacení celé hodnoty nebo podstatné části nasmlouvaného zboží ještě před jeho faktickým dodáním. Následně pak pod smyšlenkou vzniklých problémů s plněním smlouvy (např. v zájmu urychlení obchodu, nabídky lukrativnější ceny, nebo i jiné legendy) avšak se souhlasem kupujícího, rozšířili okruh firem zúčastněných na obchodu. V tomto řetězci  pak došlo již bez přímé možnosti kontroly nad vloženými finančními prostředky a aktivní účasti koncového kupujícího k uzavření smluvního vztahu. Podstatou byla finanční sankce pro případ nedodržení smluvních ujednání; současně však již byly vytvořeny takové podmínky, které legálně umožňovaly tuto sankci uplatnit. Výše sankce dosahovaly i více než polovinu zaplacené ceny za zboží."

Ve dnech 4. až  7. listopadu 2008 byla provedena realizace, při které bylo zadrženo celkem pět podezřelých osob, a to na teritoriu středních a východních Čech. Policisté provedli domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor, při kterých zajistili mj. velké množství listinných materiálů. Rovněž se podařilo zajistit i větší množství finančních prostředků v hotovosti pocházejících z trestné činnost. Pro účely náhrady škody byly zajištěny nejen bankovní účty ale i nemovitosti.  Po provedení těchto nezbytných úkonů bylo zahájeno trestní stíhání třech obviněných mužů (nar. 1963, 1964 a 1953) pro trestný čin podvodu, za což jim nyní hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let. Rozhodnutím soudu byla na jednoho obviněného (nar. 1963)  uvalena vazba.

 

mjr. JUDr. Petr Syrovec, por. Mgr. Lenka Burýšková 



 

vytisknout  e-mailem