Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodné faktury

HRADECKO - Žena přepravním společnostem způsobila několikamilionovou škodu. 

V těchto dnech kriminalisté z územního odboru Hradec Králové návrhem na podání obžaloby ukončili po necelých dvou letech velmi komplikovaného  vyšetřování případ podvodu, u kterého je způsobená škodu v řádu několika miliónů korun.
Ze zločinu podvod se zpovídá téměř 30letá žena z Hradce Králové. Té kriminalisté kladou za vinu, že jako externí dispečerka nákladní přepravy zprostředkovávala pro různé firmy různé dopravce. Vyřizovala administrativní náležitosti mezi přepravci a koncovými odběrateli jako byly například objednávky či daňové doklady. V úmyslu pro sebe získat prospěch tak vystavovala fiktivní faktury, v nichž měnila čísla bankovních účtů na své nebo své matky, nebo uváděla jiného dopravce, než který reálně přepravu provedl, a takto pozměněné faktury odesílala k proplacení jiným dopravcům, případně faktoringové společnosti. Během necelého roku tak jednotlivým dopravcům včetně faktoringové společnosti způsobila škodu ve výši necelých 4,4 mil korun.
Žena také v polovině roku 2022 na dvou internetových bazarových portálech nabídla k prodeji dětské lehátko, za něž požadovala platbu včetně poštovného předem. Od 6 zájemců peníze obdržela, avšak zboží nedodala, čímž jim způsobila škodu přesahující částku 15 tisíc korun.
Uvedených jednání se dopustila přesto, že byla do září 2022 v 3leté zkušební době za obdobný trestný čin, za který byla v roce 2019 odsouzena k podmíněnému ročnímu trestu odnětí svobody.
Pokud ji soudce uzná vinnou, může ji poslat do vězení, kde může strávit 2 až 8 let.

por. Iva Kormošová
13.3.2024, 12.00

vytisknout  e-mailem