Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvodem získali miliony korun

Deset mužů podvodem vylákalo na bance úvěry a způsobili škodu za více než 160 milionů korun.  

V rámci operace PAVUČINA bylo detektivy Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV (protikorupční policie) zahájeno trestní stíhání proti deseti mužům, kteří podvodně vylákali v bance úvěry, které nespláceli. Mezi obviněnými je i zaměstnanec banky, který při realizaci trestné činnosti pomáhal.  
 
Dokonalý systém – neexistující faktury a smlouvy
Předložené smlouvy o dílo s lukrativními odběrateli banku ujistily, že dluh bude řádně dlužníky splácen. K tomu však nemohlo dojít, protože smlouvy ve skutečnosti neexistovaly. Jednalo se zejména o provádění různých staveních prací. Úvěry postupně čerpali předkládáním faktur na práce, které nebyly odvedeny. Pravost faktur navíc pachatelé podpořili předávacími protokoly o předávání díla, které nebylo provedeno, natož předáno. Takto vymyšlený systém připravil banku o více jak 160 milionů korun.
 
Kam s penězi?
Jeden z pachatelů se však nesmířil s myšlenkou, že by mohla být „pavučina“ podvodů odhalena. Proto se rozhodl zakrýt původ peněz několikanásobnými převody na účty různých obchodních společností. Velké množství peněz si dokázal užívat, ale ostatní členové sítě podvodníků se však z peněz moc neradovali. Většina z nich totiž zůstala pouze jednomu, který se snažil původ peněz zlegalizovat.
 
Konec „dobrých časů“
V tu chvíli už byli síti pachatelů na stopě detektivové protikorupční policie. Ti provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Nejzajímavější byla prohlídka osobního automobilu zn. Aston Martin, který si pořídil jeden z obviněných mužů. Jeho hodnota se pohybuje okolo 4 milionů korun, a proto byl zajištěn jako výnos z trestné činnosti. Hned potom detektivové zahájili trestní stíhání všech deseti mužů. Sedm z nich si vyslechlo obvinění ze zločinu úvěrového podvodu, dva z pomoci ke zločinu úvěrového podvodu a poslednímu z nich se obvinění rozšířilo o zločin legalizace výnosů z trestné činnosti. Soudce následně vyhověl žádosti detektivů a státního zástupce a dva z obviněných mužů vzal do vazby. V případě, že budou soudem uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na 10 let.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem