Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvod za téměř dvě miliardy korun

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK SKPV) ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci včera zadrželi celkem osm osob v souvislosti s podvodným jednáním ohledně získávání licencí na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Následně došlo k obvinění celkem devíti osob a to ze zvlášť závažných zločinů podvodu, pokusu podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.  

Náš útvar se tímto případem začal zabývat na jaře loňského roku na základě trestního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ).
 
Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení dvou severočeských fotovoltaických elektráren k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv ve skutečnosti obě elektrárny nebyly dokončeny k 31. prosinci 2010. V následujících 20 letech by totiž žadatelům byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.
 
Část obviněných tvoří zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren. Ti podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV podepsali v listopadu 2010 předávací protokoly o dokončení dvou fotovoltaických elektráren na severu Čech, přestože díla byla stále ve výstavbě. Protokoly pak byly doručeny na ERÚ jako podklady pro vydání licencí na výrobu elektřiny. Obviněn byl rovněž revizní technik, který na pokyn další obviněné osoby měl v prosinci 2010 provést revizi elektráren, kdy následně měl vyhotovit nepravdivé revizní zprávy, přestože elektrárny ještě nebyly dostavěny. Mezi další obviněné patří tři pracovníci ERÚ, kteří měli jednak umožnit vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010 a zároveň měli zastavit  „řízení o nařízení obnovy řízení ve věci vydaných licencí“.
 
Provozovatelé obou elektráren by se tak v následujících letech mohli obohatit o téměř 2 miliardy korun (869 milionů a 1,01 miliardy).
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV dnes podali dozorujícímu státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby tří obviněných osob. O podání návrhu na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce nejpozději do zítřejších dopoledních hodin.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
24. října 2012

vytisknout  e-mailem