Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvod za 600 tisíc

LIBERECKO – Celou částku ve 29 platbách žena vložila do bitcoinmatu. 

Další případ podvodu prověřují liberečtí kriminalisté. 32letá žena se během tří hodinového telefonického rozhovoru nechala vmanipulovat do úvěru ve výši 600 tisíc, pak peníze vložila do bitcoinmatu a přišla o ně.

Ve středu 17. ledna 35letou ženu telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako bankéř nejmenované banky. Chtěl si potvrdit schůzku ohledně předschváleného úvěru, o který však mladá žena zažádáno neměla. Omluvil se, že se zřejmě stala chyba a požádal o její osobní údaje. Poté jí sdělil, že došlo ke zneužití jejího občanského průkazu a bude se to muset dále řešit. Žena byla přepojena na bankéřovu kolegyni, která jí informovala o zneužití jejího občanského průkazu, který jí bude muset být zablokován ale ještě předtím je potřeba dojít na pobočku své banky a dokončit předschválený úvěr. Poté jí opět přepojila na bankéře, který jí dále instruoval a upozorňoval na možné podvody. Ještě ji poučil, aby se pracovníkům v bance, kde si má zažádat o úvěr, s ničím nesvěřovala. Dle instrukcí si žena na pobočce své banky sjednala úvěr ve výši 600 tisíc korun a částku poté vybrala. Od bankéře jí přišel odkaz na stránku vyžadující email a heslo. Následně přes zaslané QR kódy vložila celou částku ve 24 platbách na přesně určený bitcoinmat. Po celou dobu tříhodinového hovoru dostávala od muže přesné instrukce. Nakonec ji ještě ubezpečil, že celá věc bude předána na kriminálku a pro jistotu ať tuto věc nesděluje dalším osobám ani rodinným příslušníků. Od té doby s ní už nikdo nekomunikoval. Došlo ji, že se stala obětí podvodu.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu, za což hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Opětovně apelujeme na občany.

  • Vždy si ověřte, s kým hovoříte. Žádná banka po vás nebude chtít osobní údaje a nutit vás k výběru financi a jejich převodu jinam.
  • Bitcoinmat slouží k nákupu kryptoměny, ne k úschově financí!
  • Pokud si nejste jistí, kontaktujte své známé, obraťte se na svého bankovního poradce nebo na Policii České republiky.

19.1.2024
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem