Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvod za 1,5 miliardy korun

Kriminalisté sekce finanční kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ SKPV) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže pro pokračující zločin podvodu dle § 116 k § 209 odst. 1, 5 písm. a) trestního zákoníku a trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 116 k § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku. Obviněný měl trestnou činností poškodit více než 5 400 občanů České republiky. 

V rámci vyšetřování případu došlo k rozkrytí rozsáhlé trestné činnosti, které se měl obviněný dopouštět od roku 2012, kdy jako osoba jednající mimo jiné za společnost World Systems Market, Inc. a WSM Invest Limited se sídly v zahraničí nabízel a zprostředkovával široké veřejnosti prostřednictvím internetových stránek a řízené sítě obchodních zástupců, kterou vybudoval, založení obchodního účtu u zahraničních společností za účelem zhodnocení klientských vkladů na forexových a komoditních trzích, zpravidla prostřednictvím automatických obchodních systémů.

Takto vylákané finanční prostředky měl následně vyvádět z bankovních účtů. Podle našich závěrů je přeposílal mezi dalšími jím ovládanými účty a hradil z nich provozní náklady společností, které řídil. Další finanční prostředky měl použít k nákupu obchodních podílů jiných společností a k nákupu movitých i nemovitých věcí do majetku těchto společností.

Po celou dobu měl zasílat klientům prostřednictvím e-mailu výpisy z jejich údajných obchodních účtů a na internetových stránkách nechával zveřejnit informace o údajně uskutečněných obchodech. Proklamované výnosy měl hradit z finančních prostředků dalších klientů. Jeho snahou bylo udržet celý podvodný systém v provozu co nejdéle.

Tímto způsobem měl připravit více než 5 400 klientů z České republiky o celkovou částku cca 1,5 miliardy korun.

Trestní stíhání této osoby probíhá na svobodě. Kriminalisté NCOZ ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze zajistili jako výnos z této trestné činnosti více než půl miliardy korun (finanční prostředky a nemovitosti).

Obviněný jednatel a ředitel výše uvedených společností měl dle našich závěrů (a dle znaleckých posudků) pro sebe a jím ovládané společnosti zlegalizovat více než 600 milionů korun.

Při rozkrývání trestné činnosti výše uvedeného obviněného kriminalisté zajistili důkazní materiál, který jednoznačně vypovídá o trestné činnosti dalších 3 osob, jež s dotyčným měly úzce spolupracovat. Z trestného činu pokračující legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 116 k § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku byl obviněn i další spolupachatel. Zbylé dvě osoby byly obviněny z pokračujícího přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti dle § 116 k § 217 odst. 1,3 písm. b) trestního zákoníku.

Vyšetřování tohoto případu ještě zdaleka nekončí. Je pravděpodobné, že počet poškozených bude navýšen.  Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
22. ledna 2019

vytisknout  e-mailem