Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvod se šeky nevyšel

Muži skončili v rukou policie a hrozí jim vysoký trest 

Z přečinu NEOPRÁVNĚNÉHO OPATŘENÍ, PADĚLÁNÍ A POZMĚNĚNÍ PLATEBNÍHO PROSTŘEDKU byl v těchto dnech obviněn 47letý cizinec. Ze zvlášť závažného zločinu NEOPRÁVNĚNÉHO OPATŘENÍ, PADĚLÁNÍ A POZMĚNĚNÍ PLATEBNÍHO PROSTŘEDKU a zločinu PODVODU ve stadiu pokusu policisté dále obvinili 30letého muže z Liberce. Uvedeného jednání se měli dopustit ve spolupachatelství.

Cizinci je kladeno za vinu, že jako zaměstnanec jedné ostravské společnosti s ručením omezeným převzal v červnu 2009 v Rychnově nad Kněžnou od zástupce uvedené společnosti 3 ks bianco šeků. Šeky měly sloužit jako „železná rezerva“ pro výplatu náhrad dělníkům, kterým firma zajišťovala práci. Cizinec, kterému skončil později u uvedené společnosti pracovní poměr, je však podezřelý, že si uvedené šeky ponechal. 

Vyšetřováním vyšlo dále najevo, že na přelomu roku 2010 a 2011 předal jeden z šeků 30letému muži z Liberce, který jej po dohodě s ním vyplnil na částku 2.600.000 korun. Přes prostředníka (38letý muž z Liberce) měli šek poté předat dalšímu muži (36let, zdržující se v Liberci), kterého pod smyšlenou záminkou a příslibem odměny ve výši 20.000 korunposlali do jedné pobočky banky, kde měl zařídit vyplacení uvedené částky. K tomu však nedošlo, neboť se podle slov pokladní jednalo o „vyřazený šek“. Po nezdařeném výběru uskutečnili proto muži zanedlouho druhý pokus, tentokrát v bance v Náchodě. Jednalo se zřejmě o další šek vypsaný na stejnou částku. Když bylo i tady pracovnicí banky zjištěno, že je šek neplatný (blokován), k vyplacení žádné finanční hotovosti nedošlo a šek byl zajištěn. Poté, co byl majitel účtu (výše uvedená společnost s ručením omezeným) o podezřelé záležitosti vyrozuměn, oznámil celou věc Policii ČR.

Podezřelí byli zadrženi v těchto dnech policií, přičemž vyšetřování celého případu i nadále pokračuje. Původně podezřelý 36letý muž, který se pokusil finanční hotovost vybrat a jednal pod smyšlenou legendou, která mu byla sdělena obviněnými (pomoc jednomu z nich při narovnání finančních vztahů v obchodní společnosti), je v postavení svědka.

Policisté nevylučují, že trestního stíhání může být rozšířeno. Trestní zákon pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na 10 let.

por. Mgr Lenka Burýšková
tisková muvčí KŘP Khk
tel.: 602 776 729
zveřejněno: 20. července 2011 v 13:55

vytisknout  e-mailem