Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvod s legendou „amerického vojáka“

JABLONECKO – Policisté šetří případ podvodu s legendou „amerického vojáka“. Žena uvěřila slibům o sňatku a miliónech korun. 

Tento týden ve středu oznámila téměř sedmdesátiletá žena na jednom z obvodních oddělení na Jablonecku podezření na to, že se stala obětí podvodu. Policistům sdělila, že byla kontaktována neznámým mužem – údajně americkým vojákem, kterému na konci února letošního roku poslala přes účet částku přes 30 tis. Kč.

Seniorka do poloviny loňského roku používala pouze „starý“ tlačítkový mobilní telefon a pak začala používat nový takzvaně „chytrý“ telefon. S jeho koupí si zřídila službu WhatsApp a začala používat i mailovou schránku. V lednu letošního roku si vytvořila i profil na Facebooku a nainstalovala službu Messenger. V polovině ledna ji na facebookovém profilu požádal o přátelství neznámý muž vystupující jako voják americké armády, který je momentálně na misi v Iráku. Podle seniorky vypadal příjemně, a tak jeho žádost o přátelství přijala. Během jejich vzájemné komunikace ji neznámý muž sdělil, že pochází z České republiky a vzhledem k tomu, že za několik měsíců odchází do důchodu, rád by se v Čechách usadil a podnikal s nemovitostmi. Údajný americký voják následně paní sdělil, že by měl v úmyslu s ní žít a vzít si ji i za ženu. K tomu, aby mohl podnikat, by využil finance, které mu byly vyplaceny vládou Iráku jako záloha na důchod ve výši přibližně 10 miliónu korun. Irácká vláda tyto peníze údajně posílá rodinným příslušníkům, ale jelikož on je vdovec s nezletilým synem, tak seniorce řekl, že tyto peníze si nechá poslat k ní. Odůvodnil to tím, že ona je v současné době jeho jedinou blízkou osobou a počítá s ní jako se svojí budoucí manželkou.

Následně se domluvili, že balík s penězi americký voják pošle ženě prostřednictvím přepravní společnosti, která s ní také začala poté komunikovat jako se „snoubenkou“. Ovšem tato společnost ještě chtěla, aby žena za přepravu balíku zaplatila částku 1.800,- EUR. Pak tuto částku snížila na 1.500,- EUR a nakonec se spokojila s částkou 36.000,- Kč, kterou jí seniorka na účet poslala.

Poté se ji údajný americký voják snažil namluvit, že žádné peníze společnosti nepřišly, že je lhářka, že nic neposlala a požadoval zaslání částky aspoň 20.000,- Kč. Toto odůvodňoval tím, že balíček zadržela Celní správa. To už se zdálo seniorce podezřelé, žádné další peníze již neposlala a celou věc oznámila policistům na obvodním oddělení, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.


V souvislosti s uvedeným případem upozorňujeme všechny občany, aby na sociálních sítích či telefonicky nekomunikovali s osobami, které neznají. Nikdy nemůžete vědět, kdo se skutečně například za facebookovým profilem doopravdy skrývá. Na toto upozorňujeme již při preventivních přednáškách u dětí na základních školách a platí to pro všechny skupiny lidí – nejen pro děti, ale i pro dospělé a seniory. Nedůvěřujte těm, které neznáte! Uvědomte si, že vám nikdo nic zadarmo nedá! Buďte opatrní při veškeré komunikaci na sociálních sítích, při telefonování i osobním kontaktu s cizími lidmi na ulici!!!!


3. 3. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem