Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvod při prodeji vozidla z ciziny

ROKYCANSKO - Poškozený vozidlo neobdržel, zaslal i požadovaný finanční obnos, který mu nebyl vrácen. Doporučení policie pro zájemce při nákupu věcí. 

Policisté z oddělení obecné kriminality přijali oznámení o podvodu při prodeji vozidla. Koncem měsíce června letošního roku poškozený reagoval na internetovém portálu s nabídkou vozidel v zahraničí. Neznámý muž nabízel prodej vozidla značky Škoda Felicia rok výroby 1961. Následně probíhala komunikace prostřednictvím e-mailu, kde neznámý pachatel uvedl číslo účtu, na který poškozený v měsíci červenci provedl platbu ve výši 7 960 euro. Bankovní účet prodejce byl veden v jiném státě.

Následně společnost měla vozidlo přepravit, kdy opět komunikovali prostřednictvím e-mailu a byl uskutečněn i jeden telefonický hovor. Poškozený zaslal kopii o uskutečněné platbě i svého občanského průkazu. Po provedení platby byly zrušeny internetové stránky prodejce i přepravní společnosti a již nekomunikovali.

Muž neobdržel zpět finanční hotovost a doručeno nebylo ani vozidlo.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

DOPORUČENÍ:

Občané objednávají a nakupují věci pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Někdy na policii přijímáme oznámení i podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží neobdrží.

  • Upozorňujeme uživatele komunikačních sítí, aby jejich prostřednictvím nezasílali neznámým osobám finanční prostředky!
  • Prověřte si osobu, společnost, recenze uživatelů a neuhrazujte finanční prostředky předem – zjišťováno zneužívání důvěřivých občanů.
  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
  • Při komunikaci buďte ostražití – zde důvěřování a dobrý úmysl nemusí platit.
  • Podvodníci jsou schopni si vymyslet různé legendy, aby od různých občanů získali peníze pro svoji potřebu. Nezajímá je, že se možná i zadlužíte!!!
  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.
  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.
  • Když je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.
  • Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – buďte obezřetní!!!

nprap. Ladmanová Dana

14. července 2021

vytisknout  e-mailem