Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvod při nákupu nakladače

HRADECKO - Nikdy neposílejte peníze za zboží předem! 

Včera se na policii v Hradci Králové dostavil poškozený, který se stal obětí podvodníka a to při koupi nakladače Volvo v hodnotě 53.000 Eur.

Z výpovědi oznamovatele vyšlo najevo, že si na německých internetových stránkách našel inzerát na prodej nakladače Volvo L 35 G, který potřeboval za účelem podnikání. S prodávajícím komunikoval přes email. Kupující chtěl  nejprve zaslat za stroj pouze zálohu 3.200 Eur. Dosud neznámý pachatel mu ovšem sdělil, že je o zboží velký zájem a že ho prodá tomu, kdo první pošle celou částku. Poškozený s tímto nakonec tedy souhlasil, obdržel od něho fakturu, kterou převodem uhradil a dále už jen následovaly výmluvy a lži.
Oznamovatel ke způsobené škodě uvedl částku přesahující 1,3 milionu korun.
Případ v současné době šetří hradečtí kriminalisté pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za což hrozí pachateli až osmiletý pobyt ve vězení.
V souvislosti s tímto případem apelujeme na občany, aby byli při nákupu přes internet obezřetní. Zvláště při platbách za zboží či služby, které jsou vyžadovány předem prostřednictvím bankovního převodu, je nutné dbát mimořádné opatrnosti. Pravděpodobnost, že naletíte podvodníkovi, je velká zejména v případech, kdy je cena výrazně nižší, než je na běžném trhu. Obzvláště v případě koupí vozidel, zemědělských strojů, výrobních strojů a jiných věcí vyšší hodnoty se přesvědčte, zda vůbec existuje a v jakém je technickém stavu. Zajímejte se také o to, zda ho vůbec prodává jeho skutečný majitel a za jakých podmínek.
Nikdy neprovádějte platbu předem, aniž byste si takovéto základní věci osobně ověřili, nepodléhejte lákavosti výrazně nízkých cen a pěkně vypadajícím fotografiím.

por. Pižlová Šárka, DiS.
22. 12. 2022, 9:00

vytisknout  e-mailem